Amenzi de peste 10.000 lei, aplicate de inspectorii DSVSA BN

Inspectorii din cadrul DSVSA Bistriţa-Năsăud au efectuat săptămâna trecută un număr de 97 controale în târguri de animale, centre colectare animale, ferme de animale, pieţe agroalimentare, unităţi de procesare lapte, centre de prelucrare lapte, abatoare, unităţi de panificaţie-patiserie-cofetărie, unităţi de fabricare paste făinoase, unităţi de fabricare băuturi alcoolice distilate, unităţi de fabricare alcool etilic, unităţi de cultivare ciuperci de cultură, unităţi de alimentaţie publică, cantine, magazine alimentare, supermarketuri şi depozite en-gros.

Controalele au vizat în special prevenirea apariţiei toxinfecţiilor alimentare în perioada Sărbătorilor de iarnă, când, în mod tradiţional, consumul unor cantităţi de alimente de origine animală şi nonanimală  creşte.

„În urma controalelor au fost aplicate, în conformitate cu prevederile HG 984/2005, cu modificările şi completările ulterioare, 9 sancţiuni contravenţionale în valoare de 10.800 lei şi 3 avertismente. Principalele deficienţe constatate au fost manipularea neigienică a produselor alimentare; ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare; nerespectarea normelor privind condiţiile de depozitare a produselor alimentare; nerespectarea normelor privind întreţinerea instalaţiilor şi ustensilelor de lucru; desfăşurarea altor activităţi decât cele pentru care unitatea este înregistrată sanitar veterinar.

A fost dispusă reţinerea oficială şi dirijarea spre distrugere a cantităţii de 16,265 kg produse alimentare neconforme”, precizează directorul executiv  Sorin Oros Mănarcă al DSVSA BN.

        Au fost efectuate un număr de 2 supracontroale, pentru verificarea respectarii cerinţelor legale privind identificarea şi înregistrarea animalelor, la exploataţiile prinse în eşantionul de control, generat de APIA.  în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 352 din 10 februarie 2015 - pentru aprobarea normelor privind ecocondiţionalitatea în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin pentru fermieri in România, Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin unităţile din subordine,  pentru verificarea respectarii cerinţelor legale privind identificarea şi înregistrarea animalelor, la exploataţiile prinse în eşantionul de control, generat de APIA.

În cadrul controalelor în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform Programului de Supraveghere şi Control în domeniul Siguranţei Alimentelor privind încadrarea în valorile maxime admise a aditivilor şi substanţelor interzise, a nivelului de contamnare radioactivă, a parametrilor de calitate, a parametrilor microbiologici, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5