ASF: Situația dosarelor de daună RCA deschise și avizate de societățile de asigurare în trimestrul al treilea al anului 2020

Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a realizat o analiză a dosarelor de daună aferente polițelor auto obligatorii (RCA) avizate de societățile de asigurare în trimestrul al treilea al anului 2020.

Analiza a fost efectuată pe baza prevederilor legale incidente și a situațiilor transmise de societățile de asigurare privind dosarele de daună, deschise în baza contractelor RCA, în perioada analizată, care îndeplinesc condițiile de acordare a despăgubirii.

În trimestrul al III-lea al anului 2020, societățile de asigurare au avizat 86.429 dosare de daună, cu 52,54% mai multe dosare decât cele avizate în trimestrul II al anului 2020.

Cele mai multe dosare de daună au fost avizate la Societatea de Asigurare – Reasigurare City Insurance S.A., respectiv 33.893 de dosare și la societatea Euroins România Asigurare Reasigurare S.A., care a înregistrat 31.044 dosare de daună.

Astfel, două societăți de asigurare au cumulat 75,13% din numărul total al dosarelor de daună RCA, avizate în trimestrul III al anului 2020, City Insurance S.A. (39,21%) și Euroins România Asigurare Reasigurare S.A. (35,92%). Celelalte societăți de asigurare analizate au înregistrat fiecare procente sub 6,03% din numărul total al dosarelor de daună avizate.

La nivelul pieței asigurărilor auto obligatorii, ponderea numărului de dosare de daună avizate, în trimestrul III al anului 2020, în numărul total al contractelor aflate în vigoare, la data de 30.09.2020, este de 1,37%.

Obiectul pretențiilor de despăgubire și modalitatea de soluționare a dosarelor de daună

Din punct de vedere al obiectului pretențiilor de despăgubire formulate în dosarele de daună RCA, avizate în trimestrul III al anului 2020, au fost constatate următoarele:

  •  76.345 dosare (88,33%) au fost avizate pentru pagube materiale;
  • 2.100 dosare (2,43%) au fost avizate pentru vătămări corporale/decese;
  • 7.984 dosare (9,24%) reprezintă dosare de regres.

Generali România Asigurare Reasigurare S.A. are cel mai mare procent de dosare plătite, respectiv 82,04% din numărul total al dosarelor de daună RCA avizate la această societate în trimestrul III al anului 2020. Cele mai multe dosare nefinalizate au fost înregistrate pentru societățile Euroins România Asigurare Reasigurare S.A. (66,39%) și SAR City Insurance S.A. (56,87%), celelalte societăți analizate înregistrând ponderi sub 28,44%.

Din punct de vedere al obiectului pretențiilor de despăgubire formulate în dosarele avizate în trimestrul III al anului 2020 și plătite până la data transmiterii raportărilor către A.S.F., 93,54% au fost avizate pentru pagube materiale, 0,90% au fost avizate pentru vătămări corporale/decese, iar 5,56% au fost dosare de regres.

Motivele neachitării dosarelor de daună avizate, în trimestrul III din 2020, sunt următoarele: 1,82% din dosarele neachitate sunt raportate de societăți ca fiind dosare aflate pe rolul instanțelor de judecată, iar 98,18% din dosarele neachitate sunt raportate de societăți ca fiind incomplete.

Din analiza raportărilor transmise de către societățile de asigurare pentru dosarele de daună avizate, în trimestrul al III-lea al anului 2020, și plătite în baza Legii nr. 132/2017 pentru pagube materiale, rezultă următoarele:

  • durata medie de plată este de 20,24 zile/dosar;
  • cea mai mică durată medie de plată a fost înregistrată de societatea Uniqa Asigurări  S.A., respectiv 2,75 zile/dosar;
  • cea mai mare durată medie de plată a fost înregistrată de societatea Euroins România Asigurare Reasigurare S.A., respectiv 36 zile/dosar.

Analiza exhaustivă a raportărilor privind dosarele de daună avizate la asigurători în baza contractelor de asigurare obligatorie RCA, în trimestrul III al anului 2020, poate fi consultată AICI.

Comentarii

02/02/21 12:18
Bistritean

Pai cele mai mute dosare, sunt de la societatile care au practicat cele mai reduse preturi, de aia sunt mai multe acolo...
Acuma, daca se modifica legea, societatile cu probleme in despagubirile soferilor pagubiti si care efectiv au trebuit " purtati " prin Instatele de Judecata ... ca sa fie fortati sa plateasca pagubele... VOR CAM DA-O-N BARA , ca lumea n-o sa-si cam prea mai asigura masinile acolo ...
FARTE BUNA MASURA PROPUSA , CA SA FIE DESPAGUBIT SOFERUL DIRECT DE SOCIETATEA UNDE SE ASIGURA , urmand ca aceasta sa se indrepte impotriva societatii cauzatorului de accident, fara sa implice soferii " implicati in accident " si fara sa-i mai poarte prin judecati ... FOARTE BUNA MASURA !
Daca s-ar reveni si la asigurarile " carte verde " sa fie numai facultative, doar exclusiv ptr cine circula intracomunitar, AR FI EXCELENT , in interiorul tzarii sa fie asigurari ca pe vremea " mitraliatului " ... care foarte bune au fost si care sunt dupa banii si salariile noastre !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5