Astăzi încep Serbările Bistriţei medievale!

Nu rataţi duminică un concert extraordinar Nightlosers!

Concerte de muzica medievala, intreceri cavaleresti, dansuri medievale si alegerea domnitei cetatii Bistrita, concurs de arcasi si un targ medieval impresionant – iata ce ii asteapta pe bistriteni la Serbarile Bistritei medievale, care incep astazi!
Duminica – traditionala batalie cu pungi cu apa si concert extraordinar Nightlosers

Astazi incep Serbarile Bistritei medievale 2014, a opta editie a unui festival care a trezit, inca de la inceput, interesul publicului larg pentru viata cetatii Bistritei. Alaturi de traditionalele spectacole stradale, cu cavaleri si domnite, programul manifestarii prezinta cateva noutati si puncte de atractie deosebita.

Targul medieval, care va fi amenajat incepand de astazi pe pietonal aduce la Bistrita circa 90 de expozanti, oferta lor acoperind, practic, toate gusturile. Obiecte handmade, produse alimentare traditionale, obiecte de arta si demonstratii de maiestrie ce amintesc de mestesugurile vechilor bresle bistritene – iata cea mai sumara trecere in revista a ofertei unor oameni, obisnuiti ai festivalurilor medievale din Transilvania si nu numai, pentru ca intre ei se afla si producatori din Ungaria.

Concursul de maiestrie “Arcasul Tinutului Nösnerland” se va desfasura sambata in curtea Complexului Muzeal Judetean Bistrita-Nasaud, de la ora 10.00 si va aduce la Bistrita arcasi care folosesc arcul traditional, intr-un concurs aflat in premiera in programul festivalului medieval. Concursul beneficiaza de implicarea organizatorica a clubului “Domeniul arcasilor” din Cluj-Napoca, care va asigura logistica specifica desfasurarii unei astfel de intreceri. Arcul cu sageti a fost multa vreme cea mai la indemana arma folosita in perioada medievala pe campurile de lupta, arcasii trebuind sa dea dovada de multa indemanare in folosirea sa. Sambata, vom vedea mostre de indemanare in folosirea arcului cu sageti, sport care este considerat acum un apanaj al mintii.

Curtea Comedianţilor, inclusa in programul festivalului medieval bistritean in cursul dupa-amiezei de sambata, este un atelier de creatie artistica, descoperire, cultura, un spatiu atemporal in care cautam sa ne gasim radacinile culturale europene. Acest eveniment readuce in mileniul trei viata şi spectacolul trupelor ambulante ale evului mediu, renascentist si baroc, dar si traditiile acelor vremuri ramase in conştiinta populara, crede Mihai Todor, care a initiat aceasta miscare la Bucuresti, in urma cu ceva ani.

Spectacolele cavaleresti vor fi sustinute in acest an de Ordinul Cavalerilor Lup, in regia Marelui Lup Liviu Pancu, cel care va trebui sa struneasca o “haita” care stie sa manuiasca cu maiestrie armele din otel calit. In cetatea de lemn, Eroii veacurilor Apuse vor organiza ateliere interactive cu tinerii care doresc sa se initieze in manuirea spadei sau a arcului cu sageti.

Concertele de muzica medievala vor fi sustinute in acest an de trupele Truverii si Lupus Dacus, remarcate la festivalurile de profil prin acuratetea exprimarii artistice intr-un domeniu in care pasiunea pentru stilul de viata medieval defineste puternic personalitatea artistului. Cele doua trupe vor sustine concerte pe ambele scene ale festivalului si vor anima sonor Parada medievala, ce se va desfasura pe un traseu din Centrul Istoric sambata, de la ora 18.00. Bistritenii care doresc sa se integreze in parada sunt asteptati cu drag, cu conditia sa fie costumati adecvat.

Batalia cu pungi cu apa, aflata la a treia editie, este legata strans de existenta cetatii din lemn, care va fi atacata de barbari duminica, dupa ora 18.00 si va trebui aparata cu pieptul gol, daca este nevoie. Cand spadele si sulitele vor tacea, aruncate cat-colo, prin aer vor zbura pungile cu apa spre capatanile adversarilor, prea infierbantate de setea de cucerire a cetatii. Bistritenii care doresc sa apere ei insisi cetatea, mai cu seama copiii, pot sa faca acest lucru daca vor veni de acasa cu propria „arma” letala, punga cu apa. Daca nu, vor avea organizatorii si pentru ei un varf de sulita din...apa!

Menestrelii veacului XXI vor fi in acest an muzicienii de la Nightlosers, care vor canta pentru a doua oara la Serbarile Bistritei medievale. Concertul lor va fi precedat de concursul Domnita Bistritei, in care va fi aleasa frumusetea absoluta a cetatii, pentru care cavalerii de pretutindeni si-ar da viata, numai sa ii castige inima!

Trupa de stegari Artgotiga (Sibiu), formatia de dansuri sasesti Regenbogen a Forumului German Bistrita, teatrul de papusi „Alexandru Misiuga”, trupa de copii „Comenius Team” de la Palatul Copiilor Bistrita si baladistul irlandez Pat O’Mahoney vor fi protagonistii altor spectacole atragatoare din programul acestei editii a festivalului medieval.

Serbarile Bistritei medievale 2014 sunt organizate de Asociatia Culturala Bistrita Medievala si Centrul Cultural Municipal Bistrita, cu sprijinul Primariei si Consiliului Local Bistrita si al Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, prin Complexul Muzeal Judetean.

Sponsori principali: Leoni si Ambient.
Sponsori: Betty Ice, Urbana SA, Hotel Metropolis, Pombis, Pizzeria Tonight,
Taverna Dogarilor, Izvorul Minunilor, Salonul Carliont, Anuska Make-Up. Mai multe informatii pe site-ul www.bistritamedievala.ro

preşedinte executiv Florin Sasarman

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5