Av. Diana Morar, secretar de stat la Ministerul Justiției: 10 pași spre anticipate

10 pași spre anticipate:

  1. CCR nu a statuat că Orban nu poate fi nominalizat din nou ca premier din cauză că a fost demis prin moțiune de cenzură.
  2. CCR a arătat că persoana ce va fi nominalizată ca premier trebuie să demonstreze că poate coagula în jurul sau o majoritate parlamentară.
  3. Ludovic Orban nu a demisionat din calitatea sa de premier, ci a renunțat la calitatea de premier desemnat pe care o deține din data de 10 Februarie.
  4. Pentru a se declanșa alegerile anticipate e nevoie de două condiții cumulativ prevăzute de Constituție: să curgă 60 de zile de la prima desemnare a unui premier și să cadă la votul de investitură în Parlament două propuneri de premier. Apoi Președintele poate dizolva Parlamentul și declanșa alegeri anticipate.
  5. Prima condiție se îndeplinește: Ne aflăm înăuntrul termenului de 60 de zile ce curge din 10 Februarie când prima propunere de Premier a fost făcută în persoana lui Ludovic Orban. Au trecut exact 15 zile, mai sunt 45.
  6. Prima propunere de desemnare a lui Ludovic Orban ca premier nu a trecut votul de investitură în Parlament întrucât Parlamentul nu s a întrunit în ședință, iar termenul maxim de 15 zile a expirat. Astfel, Ludovic Orban a renunțat la prima desemnare, așadar prima propunere nu a trecut.
  7. Urmează ca mâine (miercuri -n.r.), Președintele să consulte din nou partidele politice pentru a face cea de a doua nominalizare, care poate fi din nou Ludovic Orban sau o altă persoană care să poată strânge o majoritate parlamentară pentru a accede la guvernare.
  8. După cea de a doua nominalizare, Parlamentul are 15 zile termen să audieze miniștrii propuși în cabinet și să dea vot de investitură.
  9. Dacă Guvernul trece la vot în Parlament, avem legitimitate în actul de guvernare putând implementa măsurile din programul de guvernare prin adoptarea de legi.
  10. Dacă Guvernul format în jurul celei de a doua nominalizări nu trece votul Parlamentului, avem alegeri generale anticipate, termenul de 60 de zile expirând în 10 Aprilie”.

Comentarii

27/02/20 12:47
vizitator

Uităm prea repede. Guvernul Orban a căzut la motiunea de cenzură, pentru că şi-a asumat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi de scrutin. PSD și UDMR au depus moțiunea de cenzură doar pentru că doresc mentinerea alegerii primarilor într-un singur tur, astfel ca actualii primari să-și conserve funcțiile. Motiunea a trecut si cu aportul inexplicabil al lui Victor Ponta, PROstul politicii românești care a pus umărul la căderea guvernului, fără ca formatiunea lui să aibă vre-o haznă. Dimpotriva, pentru partidele mici precum Pro-România mai importantă era alegerea primarilor in două tururi de scrutin.
Prin urmare, PSD în cârdăsie cu UDMR la care s-a aliat fără să stie de ce si Pro-România, au aruncat țara în haos, în speranța că românii vor uita umilințele îndurate în ultimii ani din partea fostului partid de guvernământ.
In concluzie, dărâmarea Guvernului Orban prin moțiunea de cenzură a fost pentru a nu avea în acest an, alegerea primarilor în două tururi de scrutin , iar preşedinţii de consilii județene să fie aleși uninominal, într-un singur tur, după dorința PSD legiferată de guvernul de tristă amintire Viorica Dăncilă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5