Becleanul, 50 de ani de istorie urbană (2). Nicolae Moldovan: Lucrez cu foarte mulți oameni valoroși. Este unul din secretele orașului.

Sărbătoarea celor 50 de ani din 1968, an când Beclenul era declarat oficial oraș al noului județ Bistrița-Năsăud a început în această dimineață la Colegiul Național ”Petru Rareș”. În jurul orei 13.00, holul din primăria orașului Belcean s-a dovedit neîncăpător pentru invitați, cât mai ales pentru beclenarii curioși să-I vadă pe cei mai noi cetățeni de onoare: George Maior, ambasadorul României în SUA, Dan Vasile, om de afaceri și preotul Ioan Girgiuca.

Printre foarte mulții invitați i-am putut remarca pe Ioan Deneș, ministrul Apelor și Pădurilor, președintele CJ BN, Radu Moldovan, el însuși cetățean de onoare al Becleanului, Alexandru Pugna, secretar de stat la Ministerul Culturii și Identității Naționale, prefectul Ovidiu Frenț, subprefectul Ciprian Ceclan, vicepreședintele CJ BN, Vasile Puica, președintele PNL BN, Ioan Turc, deputatul PMP, Ionuț Simionca, șeful ISU BN Constantin Florea, alte personalități, toți primind diploma și plachete aniversare înmânate personal de primarul Nicolae Moldovan.

Edilul Becleanului a apreciat că cei 50 de ani de istorie urbană în Beclean se sincronizează atât de bine cu sărbatoarea Centenarului Marii Uniri de la Alba Iulia: ” Trăim momente aparte. Ci siguranță că e primul și ultimul centenar pe care îl sărbătorim, noi, toți cei de față sub tricolor. Mulțumesc cetățenilor de onoare prezenți, tuturor de fapt pentru această numeroasă participare la sărbătoarea orașului nostrum. Să știți că secretul Becleanului este acela ca în jurul administrației locale au stat tot timpul oameni de valoare și, care au avut un rol decisiv în progresul și dezvoltarea orașului”, a punctat Nicolae Moldovan.

El nu a uitat de colegii săi primarii, edili veniți din toate colțurile județului și care, au primit câte o plachetă anivesară: Ioan Mureșan, Nușeni, Ioan Cira, Monor, Vasile Codrea, Budești sau liberalul Vasile Silași de la Chiochiș. De un tratament mai special s-a bucurat primarul comunei Beclean din județul Brașov, Vasile Claudiu Motrescu.

Cetățean de onoare al orașului Beclean, președintele Radu Moldovan a vorbit în termini laudativi despre urbea de pe malurile Someșului Mare: ” Este cât se poate de evident că orașul Beclean a cunoscut în ultimii 15 ani o dezvoltare susținută și vizibilă la fiecare pas. Toată lumea îl laudă pe Nicu Moldovan și o face pe bună dreptate. Becleanul a împlinit 50 de ani ca oraș, și noi, județul facem aceeași vârstă, dar, eu, acum și aici, îi lansez primarului dumneavoastră o nouă provocare: până la finalul acestui mandat să existe în Beclean un centru multicultural pe măsura orașului și locuitorilor lui, pe măsura primarului Nicolae Moldovan de care sunt foarte mândru. Cred că este o prioritate zero!”, a subliniat președintele Moldovan.

Iată care sunt cetățenii de onoare ai orașului Beclean: 

1. Liviu Maior – Istoric, academician, profesor universitar;
2. ÎPS Bartolomeu Valeriu Anania – Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului;
3. Noortje van Lijf – Ex-primar al oraşului Enschede (Olanda);
4. Hans Hoogeveen – Preşedinte al Asociaţiei “Karmel International” (Olanda);
5. Janika Hoogeveen Horstman, reprezentantă a aceleiaşi organizaţii (soția lui Hans);
6. Wolfgang Wagner – Preşedintele Crucii Roşii Scharding (Austria);
7. Bethlen Farkas – Ex-primar al oraşului Veroce (Ungaria);
8. Radu Afrim – Regizor teatru;
9. Vasile Tuhar – General, veteran de razboi;
10. Ionel Dîncu – Director executiv al Asociaţiei pentru Infrastructură Regională şi Dezvoltare Durabilă Someş-Dej;
11. ÎPS Andrei Andreicuţ – Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi al Clujului, Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului;
12. Col. Dr. Ing. Constantin Florea – Inspector – șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud;
13. Raed Arafat – Medic, secretar de stat în Ministerul Sănătății;
14. George Harosa – Instructor ansamblul folcloric Someşul, director Casa Orăşenească de Cultură Beclean;
15. Claudiu Falub – Om de ştiinţă, fizician de renume mondial;
16. Jan Marek Lenczowski – Preşedintele subjudeţului Myslenice (regiunea înfrățită Malopolska, din Polonia);
17. Nicolae Bănicioiu – Ministru al Sănătății;
18. Emil Radu Moldovan – Președintele Consiliului Judeţean Bistriţa – Năsăud;
19. Andrei Moldovan – Scriitor, profesor;
20. Miron Costel – Profesor.

La ora 19.00, în locul deja tradiţional, din faţa clădirii Primăriei şi în Parcul Central, care a  fost împodobit de sărbătoare pentru a marca acest moment semnificativ din viaţa oraşului Beclean, localnicii sunt invitaţi, cu drag, de către autorităţile locale, să participe în număr cât mai mare, la  focurile de artificii aniversare, pentru a se bucura împreună de sărbătorirea unui moment istoric din viaţa oraşului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5