Bistrițeanul Dinu Flămând, din Parisul îndoliat

Scriitorul bistrițean Dinu Flămând, stabilit la Paris, este unul dintre românii ce a fost solicitat în aceste zile să intre în direct la televiziunile românești, fiind unul dintre cei care cunosc cel mai bine structurile societății franceze. Dinu Flamand (n. 24 iunie 1947, Susenii Bârgăului, județul Bistrița-Năsăud) este un poet, eseist, jurnalist francez, diplomat, originar din România. Este de asemenea un traducător inspirat din literatura franceză, spaniolă, italiană și portugheză, precum și comentator politic al actualității în presa românească și în cea internațională. În ianuarie 2011 a fost distins cu Premiul Național de Poezie ”Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia.
..........................................................................
Aproape 230.000 de persoane au ieșit sâmbătă în stradă în mai multe orașe de provincie din Franța în semn de omagiu pentru victimele atacurilor care au îndoliat amploare prevăzut să aibă loc la Paris, cu participarea președintelui François Hollande și a numeroși lideri străini.

Adunarea cea mai amplă a avut loc la Toulouse (sud-est), unde peste 80.000 de persoane au defilat într-un cortegiu tăcut, tăcere întreruptă uneori de salve de aplauze. „Je suis Charlie”, „Sunt împotriva rasismului”, „Sunt pentru laicitate”, sunt alte mesaje afișate de manifestanți în orașul îndoliat în urmă cu aproape trei ani de cele șapte crime comise de islamistul radical Mohamed Merah.

La Nantes, în vestul țării, cel puțin 30.000 de persoane au defilat afișând o banderolă cu mesajul „Să trăim împreună, liberi, egali și solidari”.

La Pau, în sud-vestul țării, cel puțin 30.000 de persoane, potrivit poliției, s-au adunat pentru un marș al tăcerii. „Este o formidabilă mișcare populară. Este frumoasă, semnificativă și foarte prețioasă”, a declarat primarul de centru François Bayrou.

Marșul s-a derulat de-a lungul centrului orașului, coloana având în frunte o mare banderolă cu mesajul „Nous sommes tous Charlie” ținută de liceeni.

La Besançon (est) au ieșit în stradă peste 20.000 de oameni, iar la Orleans (centru), peste 22.000. La Nice (sud-est) au existat 23.000 de manifestanți, iar la Lille (nord) cel puțin 22.000 de oameni au ieșit în stradă pentru a aduce un omagiu victimelor atentatelor, notează AFP, potrivit agerpres.ro.
Presedintele Klaus Iohannis va participa duminica la "marsul solidaritatii" organizat la Paris in memoria victimelor recentelor atentate din capitala Frantei, anunta Administratia Prezidentiala.

La mars si-au anuntat participarea, printre altii, si cancelarul german Angela Merkel, premierul Marii Britanii David Cameron, presedintele Ucrainei Petro Porosenko si premierul spaniol Mariano Rajoy, precum si presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker si presedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5