Cătălin Manea (prim-vicepreşedinte Partida Romilor): Am convingerea că PSD BN va respecta acordul politic semnat anul trecut!

          Prim-vicepreşedintele Partidei Romilor Pro Europa, Cătălin Manea, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă de la Bistriţa, că are convingerea că PSD va respecta acordul politic parafat în 2019, înainte de alegerile europarlamentare. Manea s-a întâlnit cu liderii organizaţiei Partidei Romilor din regiunile Nord-Vest şi Centru, plus judeţul Hunedoara, practic cu 13 preşedinţi de filiale. Una dintre temele discutate a vizat participarea comunităţilor de romi în procesul decizional, în contextul alegerilor locale.

          „Am convingerea că PSD îşi va respecta angajamentele. Am văzut că s-a încheiat o alianţă electorală, este cu atât mai bine. Noi avem încredere în conducerea PSD, în preşedintele Radu Moldovan că acele angajamente asumate vor fi respectate. Datoria noastră ca şi organizaţie reprezentativă a comunităţii rome, organizaţie care poate candida la alegerile locale şi parlamentare, este aceea de a lupta şi a întreprinde toate demersurile şi tot ce depinde de noi pentru a nu lăsa comunităţile de romi nereprezentate. Am convingerea că acest acord politic se va concretiza aşa cum a fost gândit, semnat şi agreat de cele două părţi”, a declarat Cătălin Manea.  

Prim-vicepreşedintele Partidei Romilor a menţionat că săptămâna viitoare ar trebui să aibă loc o discuţie finală cu preşedintele PSD BN, Radu Moldovan, pentru a definitiva discuţia şi „pentru a bate palma”. Acesta a menţionat că există varianta depunerii unor liste proprii, dar şi posibilitatea ca filiala judeţeană să aibă libertatea de a căuta cea mai bună decizie politică pentru reprezentarea minorităţii rome.

          „Romii trebuie să aibă reprezentare, trebuie să fie prezenţi în procesul decizional şi deliberativ, reprezentanţii noştri trebuie să ajungă în consiliul local. În ceea ce priveşte judeţul Bistriţa-Năsăud, anul trecut înainte de alegerile europarlamentare, Partida Romilor a încheiat un acord politic cu PSD, care vizau rezolvarea problemelor stringente din comunităţile de romi. (...) Acordul conţine două anexe, una în  care am trecut în revistă localităţile cu pondere mare, unde am bifat şi am solicitat încadrarea de mediatori şcolari, sanitari şi experţi pe problemele romilor. O altă anexă vizează o acţiune politică comună, susţinerea reciprocă de cele două formaţiuni în alegerile locale, o chestiune de normalitate în condiţiile în care există un dialog politic, manifestat şi de preşedintele Radu Moldovan. În acea anexă am trecut în dreptul localităţilor unde avem structuri un număr de consilieri locali, persoanele propuse de organizaţia noastră spre a fi incluse pe liste PSD pe locuri eligibile. Sigur că pe lângă poziţiile de consilier local am solicitat şi o poziţie de consilier judeţean, este vorba de domnul Neia Lăcătuş. Pentru noi, comunitatea de romi din judeţ este interesată de a avea un reprezentant în Consiliul Judeţean, structură decizională. Unde nu avem un reprezentant al nostru, lucurrile se mişcă foarte greu, lucrurile nu se mişcă deloc”, a explicat Manea.

                    În context, acesta a menţionat că în cadrul întâlnirii regionale a fost realizată o analiză a situaţiei din comunităţile de romi, în urma centralizării parţiale a fişelor localităţii din campania civică „Vrem respect”. Nu mai puţin de 328 de localităţi din ţară au fost luate la pas pentru identificarea problemelor reale, de la accesul la educaţie, sănătate, locuri de muncă, până la cea care priveşte starea infrastructurii. Cătălin Manea nu s-a ferit să spună că, în anumite zone, infrastructura este una neimaginabilă pentru secolul XXI, în contextul în care peste 48000 de familii de romi nu au acces la becul electric. „În ce măsură am putea vorbi de drepturi, de obligaţii cetăţeneşti, îndatotiri, ca să nu mai spun de dezvoltare echitabilă a cetăţenilor acestei ţări, indiferent de etnia din care fac parte. Minoritatea noastră este una istorică, care a contribuit la formarea statului român modern”, a punctat acesta.

           

                                                                                                              

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5