Centrul Cultural „Sfântul Vasile cel Mare” din Arcalia, binecuvântat de episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul. Parohul Ovidiu Toma, hirotesit iconom! Distincții pentru primarul Sorin Mititean, preoteasa dr. Oana Toma, directorul Marcela Turcu

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 17 septembrie 2022, în mijlocul comunității din localitatea Arcalia, cu prilejul binecuvântării Centrului Cultural „Sfântul Vasile cel Mare”, în cadrul căruia a fost amenajată biblioteca parohială „Arhimede”.
De la ora 10:00, în biserica parohială, Preasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. După citirea pericopei evanghelice, PS Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură.
Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. La chinonic, corul parohiei a interpretat pricesne.
La finalul slujbei, preotul paroh a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare. Totodată, în semn de prețuire, i-a oferit o icoană cu Sfântul Ioan Botezătorul, ocrotitorul parohiei.
Pentru întreaga activitatea pastorală și administrativă, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul l-a hirotesit iconom, cu dreptul de a purta brâul roșu, pe parohul Ovidiu Toma. Primarului comunei Șieu-Măgheruș, Sorin Mititean, i-a acordat Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni, iar doamnei preotese dr. Oana Mădălina Toma, medic neurolog la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, și directorului Școlii Gimnaziale din Șieu-Măgheruș, prof. Marcela Turcu, le-a oferit Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”, iar Claudia Runcan, fiică a satului, a primit Ordinul "Mihai Vodă". De asemenea, membrilor Consiliului și Comitetului parohial și altor binefăcători le-a oferit diplome de aleasă cinstire.
După oficierea Sfintei Liturghii, Episcopul-vicar a oficiat slujba sfeștaniei la Centrul Cultural „Sfântul Vasile cel Mare”, în cadrul căruia a fost amenajată biblioteca parohială „Arhimede”, fiind dotată cu peste 4000 de volume. În cadrul centrului cultural sunt organizate diverse activități pentru copii, tineri și adulți, dar și „Dialogurile de la Arcalia”, eveniment la care sunt invitate diverse personalități.
Slujba a fost oficiată în prezența oficialităților locale, județene și centrale, precum și a numeroși credincioși, în frunte cu președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud – Emil Radu Moldovan, deputatul Bogdan Ivan Gruia, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta – cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și preşedintele Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud – Menuţ Maximinian.

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Ionuț Chifa

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5