Cod roşu de inundaţii pentru Teaca, Galaţii Bistriţei şi Lechinţa

Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore şi propagării, se vor produce în continuare creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale Cotelor de pericol pe parcursul superior al râului Dipşa (afluent al râului Şieu). A fost trimisă avertizare prin RO ALERT pentru comunele Teaca, Galații Bistriței și Lechința, informează Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud. De asemenea, au fost activate CJCCI BN (Centrul Judetean de Conducere și Coordonare a Intervenției) și grupa operativă a ISU BN. 

"În această perioadă, specialiştii Administrației Bazinale de Apă (ABA) Someș-Tisa monitorizează în permanenţă debitele şi nivelurile cursurilor de apă  și lucrările hidrotehnice din arealul administrat. Astăzi, până la ora 15.00, este în vigoare Avertizarea hidrologică pentru fenomene imediate – COD ROȘU emisă de  Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA). Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore şi propagării, se vor produce în continuare creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale COTELOR DE PERICOL pe cursul superior al râului Dipșa (afluent al râului Șieu), județul Bistrița-Năsăud.

La ora 10.00 se înregistrau depășiri ale cotelor de apărare pe mai multe cursuri de apă din județul  Bistrița-Năsăud. Pe râul Dipșa, în localitatea Viile Tecii, era depășită cota de pericol cu 25 de centimetri (în creștere), iar pe râul Budac, în localitatea Budacu de Jos, era depășită cota de inundație cu 4 centimetri (în scădere). De asemenea, sunt depășite cotele de atenție pe râul Șieu, în localitățile Domnești , cu 42 de centimetri (în scădere) și Șintereag, cu 16 centimetri (în creștere, din cauza propagării undei de viitură). 

În data de 16 mai 2019, personalul Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud  a intervenit pentru a scoate apa din casele, fântânile și beciurile inundate din localitățile Jelna și Domnești și pentru degajarea podețelor și a căilor de acces în localitățile Sântioana și Bârla, situate pe râul Șieu.

Ioana Diaconescu, directorul ABA Someș-Tisa, coordonează în teren echipele SGA Bistrița-Năsăud, care acționează în continuare pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a râurilor și îndepărtarea blocajelor, pe sectoarele afectate", informează Compartimentul  de presă al Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa. 

In zonele Teaca, Dipsa, Galații Bistriței se afla CJCCI BN (șeful centrului operațional și reprezentanti SGA BN) pentru monitorizarea situației operative. Din cadrul Detasamentului de Pompieri Bistrița sunt direcționate 3 echipaje de intervenție cu 2 motopompe transportabile și o motopompa de mare capacitate. Vor interveni prompt daca situația o impune.

Update: in zonele vizate sunt alocate următoarele forțe și mijloace: ISU BN - 4 autospecialele - 15 pompieri militari SGA BN - 20 specialiști cu mijloace tehnice Se acționează pentru a împiedica inundarea zonei populate in punctele vulnerabile.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5