Concert extraordinar la Biserica Protopopiatului Ortodox Bistriţa

Gabriel Mihăese

A devenit deja o tradiţie ca în fiecare an, după Bobotează, la Biserica „Intrarea Maicii Domnului în biserică” să se organizeze un Concert de muzică cultă cu temă religioasă. Iniţiatorii acestui eveniment sunt Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc” şi Protopopiatul Ortodox Bistriţa.
Ajuns la cea de-a treia ediţie, deşi privit de unii cu suspiciune, Concertul este un real succes şi are ca rol de a obişnui credincioşii atât cu muzica clasică cât şi cu frumuseţea rugăciunii cântate. Prin rugăciune şi cânt ne simţim mai aproape de divinitate, cu minţile mai limpezi, uitând de grijile de zi cu zi. Prezenţa primarului Ovidiu Creţu, biserica arhiplină şi sfinţenia cu care au fost ascultate momentele muzicale demonstrează ataşamentul bistriţenilor faţă de aceste acte de cultură.
În acest început de an au cântat în biserică baritonul Lucian Petrean de la Opera din Cluj-Napoca, tenorul şi preotul Eugen Raita, violonistul Florin Vlad de la Centrul Cultural Municipal Bistriţa şi pianistul Cristian Lepădatu, profesor la Liceul de Muzică “Tudor Jarda”, care a acompaniat pe cei trei solişti.
Baritonului Lucian Petrean cu o voce amplă şi puternică a avut în program lucrări ca: Panis Angelicus, Mille cherubini in coro, Cantiquue de noel, Pieta Signiore .
Violonistul Florin Vlad, cu măestria lui, cu care a obişnuit deja publicul bistriţean a interpretat: . C. Saint – Saens – Le Cygne, Fr. Chopin – Nocturn, E. Toselli – Serenata, T. Albinoni – Adagio în Sol Minore, R. Schumann opus 15 N-7 –Visare, . W.A. Mazart – Serenada.
Tenorul şi preotul Eugen Raita cu o voce înălţătoare ne-a adus mai aproape de Dumnezeu prin cântece ca: Ave Maria –Johan Sebastian Bach, Aria lui Samson din Oratorio de Haendel- Georg Friedrich Haendel, Clopote de seară – Anonim.
De amintit şi evoluţia pianistului Cristian Lepădatu care i-a acompaniat pe cei trei solişti cu multă profesionalitate.
În final directorul Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc”, prof. dr. Dorel Cosma şi protopopul Alexandru Vidican au salutat enoriaşii, au felicitat artiştii şi au urat tuturor un an nou fericit şi sănătate.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5