Concerte simfonice la Sinagogă

SIMFONIILE DE PRIMĂVARĂ ALE BISTRIŢEI

Concertele incluse în stagiunea muzicală 2010 a Societăţii de Concerte Bistriţa, condusă de Prof. Gavril Ţărmure şi susţinute de Primăria municipiului, se ţin lanţ, spre bucuria melomanilor bistriţeni, din ce în ce mai mulţi şi de toate vârstele, prezenţi la manifestările din această primăvară, la Centrul Multicultural de la Sinagogă.

Astfel, sâmbătă 27 februarie 2010 a avut loc un concert extraordinar susţinut de „Camerata Romanica", din Cluj - Napoca, având la pupitru pe Sabin Pautza şi solisti pe Gavril Costea, Liliana Cadar şi Mirela Capotă, iar luni 1Martie 2010 a avut loc un alt interesant şi valoros concert cameral, susţinut Albert Márkos - vioară, Melinda Béres - vioară, Sorin Gherbanovschi - violă şi Gyula Ortenszky - violoncel.

Simfoniile de primăvară ale Bistriţei vor continua cu un alt concert extraordinar, care va avea loc în 4 Martie 2010, la ora 18, tot la Sinagoga din Bistriţa, susţinut de Orchestra Liceului de Artă din Târgu Mureş, la care sunteţi aşteptaţi.

Concert extraordinar "Camerata Romanica"

Concertul simfonic susţinut sâmbătă seara, 27 februarie 2010, de "Camerata Romanica" a fost cu adevărat unul extraordinar, atât prin prezenţa la pupitru a lui Sabin Pautza, muzician apreciat în toată lumea, născut în România dar care trăieşte în SUA, bine cunoscut la Bistriţa, unde a concertat în noiembrie anul trecut în memoria marelui violonist român Ştefan Ruha, cât şi prin participarea flautistului de talie europeană Gavril Costea, alături de Liliana Cadar, la acelaşi instrument şi violonista Mirela Capotă, cea care a înfiinţat şi conduce camerata clujeană, mereu prezentă la Bistriţa.

Programul a cuprins, în prima parte, piese ale barocului, compuse de Arcangelo Corelli (1653-1713), - "Concerto grosso, op. 6, nr. 5 în si bemol major"; Johann Sebastian Bach (1685-1750), - "Concertul Brandenburgic nr.4 pentru vioară şi doi flauţi"; continuând cu lucrări ale lui Sabin Pautza - "Fantezia pe teme de Mozart", lucrare sub forma unui divertisment conţinând teme de bază ale titanului de la Salzburg, compusă în cadrul Filarmonicii din New Jersey, pe care a condus-o, în cinstea aniversării lui Mozart, concertul încheindu-se cu neo - clasicul Serghei Sergheevici Prokofiev (1891-1953) - "Viziuni fugitive". Atât prestaţia de înaltă ţinută cât şi repertoriul deosebit, au fost bine apreciate de numerosul public bistriţean, care a răspuns cu îndelungate aplauze şi a fost răsplătit cu reluări prokofiene ale orchestrei clujene.

Concertul Mărţişorului

Luni 1 Martie 2010 la ora 19, în ziua Mărţişorului care vesteşte primăvara, la Centrul Multicultural - Sinagoga din Bistriţa, a avut loc un nou şi interesant concert cameral, susţinut de valoroşii insrumentişti Albert Márkos - vioară, Melinda Béres - vioară, Sorin Gherbanovschi - violă şi Gyula Ortenszky - violoncel.

În program au fost cuprinse lucrări aparţinând lui Hans Peter Turk - "Improvizaţii pe un vechi cântec săsesc", Zoltan Koday - "Duo Opus 9 pentru vioară şi violoncel", Bela Bartok - "44 - duouri pentru două viori" (selecţiuni) şi Gyorgy Orban - "Cinci Madrigale pentru cvartete de coarde". Lucrările au avut o interpretare de excepţie şi au fost însoţite de explicaţii interesante, privind compozitorii şi programul prezentat, oferite de violonistul Albert Márkos, care a propus publicului bistriţean, devenit un adevărat partener al instrumentiştilor, recunoaşterea provenienţei dansurilor lui Béla Bartók, situaţie în care melomanii bistriţeni s-au descurcat. Impresionante au fost şi cele cinci madrigale pentru cvartet de coarde, compuse de sexagenarul György Orbán din Sfântu Gheorghe, mult apreciate de public, la fel ca întreaga prestaţie a virtuoşilor instrumentişti.

Un nou concert simfonic, joi 4 Martie 2010

Manifestările muzicale simfonice, ale stagiunii 2010 a Societăţii de Concerte Bistriţa, realizate cu sprijinul Primăriei Bistriţa, concursul Centrului Cultural Municipal "George Coşbuc" şi Centrului Judeţean pentru Cultură vor continua. Următorul concert extraordinar va avea loc joi 4 Martie 2010 ora 18, la Sinagoga din Bistriţa, fii susţinut de Orchestra Liceului de Artă din Târgu Mureş, care va prezenta lucrări de W.A. Mozart, J.S. Bach, Johann Strauss, Iosef Strauss, G. Gershwin, Scott Joplin, Astor Piazzola şi John Lennon.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5