O nouă provocare pentru Dorel Cosma - funcţia de preşedinte IGF

Cosma: Nu îmi este deloc frică de această responsabilitate

A fost un weekend plin. Timp de trei zile, la Bistriţa, la Centrul Cultural Municipal, s-a desfăşurat Adunarea Generală IGF (International Union of Folklore Associations). 22 de delegaţi din 22 de ţări au decis la Bistriţa noua structură a Biroului Executiv IGF şi au stabilit obiectivele pentru următorii trei ani.

După ce vreme de 20 de ani, Italia, prin Lillo Alessandro a condus destinele IGF, a venit şi rândul României să răspundă acestei provocări. Cu unanimitate de voturi, Dorel Cosma a fost ales noul preşedinte IGF. Aşa cum spunea şi Lillo Allesandro, ,,un parcurs normal, de la funcţia de vicepreşedinte la cea de preşedinte”.

,,A fost o Adunare Generală extrem de importantă la care au participat 22 de delegaţi din 22 de ţări din Europa, şi din afara Europei. Pentru prima dată în România, şi pentru prima dată, aici, la Bistriţa.

Au fost analizate probleme ale activităţii folclorice din întreaga lume, propuneri interesante, pe care urmează să le aplicăm.

Cel mai fierbinte punct a fost alegerea noului Biroului Executiv IGF, care urmează ca în legislatura de trei ani să coordoneze activitatea din Europa şi din afara Europei.

Am fost ales preşedinte cu unanimitate de voturi din partea tuturor delegaţilor prezenţi.

În calitate de preşedinte adjunct a fost ales Nicolas Charlety din Franţa. Secretarul general este din Bulgaria. Secretar general adjunct este din Letonia. Cei trei vicepreşedinţi sunt din Italia, Cipru şi Spania.

Un domn în adevărat sens al cuvântului, un mare om de cultură, un om care a condus timp de 20 de ani destinele folclorului universal, un om care a pus bazele federaţiei italiene de folclor, un om care a reorganizat întreaga activitate IGF este domnul Lillo Alessandro, un om care ne-a sprijinit când a fost greu în România, un mare prieten al tuturor ce iubesc arta universală. A condus timp de 20 de ani acest for şi a considerat că trebuie să facă acest lucru pentru un discipol al său”, ne-a declarat Dorel Cosma, noul preşedinte IGF.

Întrebat, care sunt provocările acestei funcţii, Dorel Cosma a spus că nu este uşor, dar nu îi este frică de această responsabilitate. Pe viitor, Cosma şi-a propus, alături de Consiliul de Administraţie IGF, să stabilească o întâlnire cu preşedintele şi premierul României, mizând şi pe sprijin din partea Ministerului Culturii, aşa cum se întâmplă şi în celelalte ţări, membre IGF.

,,În primul rând este o funcţie deosebit de onorantă. Niciodată o întâlnire de acest gen nu s-a organizat în România, şi acest lucru se datorează Federaţiei Naţionale de Folclor, cu care am reuşit să arătăm adevărata faţă a României, să arătăm că poporul român gândeşte altfel, că poporul român ştie să aprecieze toate valorile sale, şi faţa României este alta. Toate acestea au contribuit la votul pentru funcţia de preşedinte IGF.

Cât despre provocări, nu este uşor deloc. Ducem pe spatele nostru o responsabilitate extraordinară. Însă, nu îmi este frică deloc de această responsabilitate. Am sprijinul acestui Consiliu de Administraţie care mi-a propus că va fi alături de mine.

Ce este bine pentru Bistriţa şi pentru România este faptul că vom reuşi să extindem aşa cum am făcut şi până acum toate relaţiile culturale, plecând de la folclor, de la prezentarea valorilor noastre, pe linia muzicii corale, a dansului, pe linia literaturii.

Sper, ca şi Ministerul Culturii să deschidă ochii, şi aşa cum toţi reprezentanţii federaţiilor prezenţi aici se bucură de un sprijin mai mare sau mai mic din partea ministerelor de resort din ţările lor, sper ca şi în România, Ministerul Culturii să înţeleagă bine limba română, să ne ajute şi să ne sprijine în promovarea folclorului.

Intenţionez într-un timp scurt cu întregul Consiliul de Administraţie IGF să organizez o primă întâlnire cu preşedintele statului şi cu premierul României, urmând ca întâlniri similare să fie organizate şi în celelalte ţări.

Cred că este un câştig pentru ce însemnăm noi ca români şi pentru ce însemnăm ca oameni în această parte de lume”, a precizat Cosma.

Fostul lider IGF, italianul Lillo Alessandro, care acum ocupă funcţia de preşedinte de onoare, ne-a mărturisit că prietenia cu Dorel Cosma, experienţa vastă a acestuia l-au recomandat pentru funcţia de preşedinte IGF. Cu toate că a condus mai bine de 20 de ani destinele folclorului universal, Lillo Alessandro a spus că rămâne un operator cultural, în slujba folclorului. Întrebat ce calităţi l-au recomandat pe Dorel Cosma pentru funcţia de preşedinte, Alessandro a răspuns:

,,În primul rând, prietenia. E foarte greu să găseşti un prieten, iar în momentul în care îl găseşti eşti deja norocos.

Apoi, experienţa vastă a domnului Cosma în domeniul folclorului. Acum, întreaga activitate a Federaţiei Naţionale de Folclor e bine organizată. Înainte nu era, şi un mare rol l-a avut profesorul Nicolae Nistor , un mare personaj al culturii române, la nivel ştiinţific.

Noi suntem amatori. Domnul Cosma e profesor universitar, eu nu. Eu vin de la bază, e mult mai importantă legătura cu oamenii, cu poporul.

Momentele frumoase pe care le-am petrecut cu Dorel m-au făcut să îl recomand pentru funcţia de preşedinte. A fost preşedinte adjunct, şi atunci e drumul potrivit. Nu se poate merge înapoi, ci doar înainte.

Dorel Cosma spunea despre mine că sunt o mare de cultură. E normal, eu provin din Messina, Sicilia, şi suntem înconjuraţi de mare. Ştiu să înot, dar nu mă simt o mare de cultură. Mă simt un operator în slujba folclorului, asta da”, a menţionat Lillo Alessandro.

IGF (International Union of Folklore Associations)- a fost înfiinţată în anul 1947, iar România este membră din 1992.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5