Cultură şi tradiţie la Lunca Ilvei

Primăria şi Consiliul Local Lunca Ilvei, Parohia Ortodoxă şi Centrul Judeţean pentru Cultură au derulat ample manifestări ce s-au regăsit sub genericul „Credinţă şi cultură”: simpozioane, spectacole folclorice dar şi manifestări religioase.

În prima zi s-a derulat simpozionul „100 de ani de convieţuire religioasă la Lunca Ilvei”, moderat de preotul şi scriitorul Vasile Ciherean. Domnia sa a vorbit în alocuţiunea pe care a avut-o despre cum s-a ales locul bisericii actuale, despre donatori, prezentând, în acelaşi timp, şi preoţii care au slujit aici în ultimii 100 de ani: primul paroh: Ciprea Alexandru, urmat apoi de Lazăr Sângeorzan, Simion Purcelean, Preda Gavril, iar din anul 1979 este preot aici, slujind cu credinţă, Vasile Cihărean.

Tot acum a fost lansat şi volumul „Cartea de aur a Bisericii Sf. Ioan Noul Teolog”, semnată de Iulia Vasieş şi Ieronim Someşan, cu o prefaţă de prof. dr. Mirela Popa Andrei şi o postfaţă de prof. univ. dr. Flore Pop. În acest cadru a avut o intervenţie şi Flore Pop, cel care a avut un cuvânt de spus şi în canonozarea martirilor năsăudeni. Un punct important în cadrul simpozionului l-a avut intervenţia primarului Flaviu Lupşan, care a prezentat istoricul comunei, reliefând bogăţia spirituală a acestor plaiuri.

Duminică, Sf. Liturghie a fost săvârşită de părintele paroh Vasile Cihărean, alături de părintele prof. dr. Ioan Chirilă, decanul Facultăţii de Teologie Cluj, protopopul Năsăudului, Ioan Dâmbu, părintele din Ilva Mare, Cristian Lupşan, precum şi un slujitor al altarului din Oltenia. În cuvântul de învăţătură părintele Ioan Chirilă a vorbit despre pregătirea pentru viaţa veşnică, prin participarea la tainele bisericii. La rândul lui, părintele paroh a vorbit despre pilda regelui Solomon, care l-a întrebat pe Dumnezeu, care este infinit şi pe care nici cerul nu-l încape, cum locuieşte în casa făcută de mâna omenească, răspunsul celui de sus fiind că va fi acolo unde sunt credincioşii pentru totdeauna. A urmat înmânarea diplomelor jubiliare la centenarul bisericii, oferite de părintele Vasile Cihărean pentru deputatul Ioan Oltean, părintele protopop Ioan Dâmbu, primarul Flaviu Lupşan viceprimarul Titus Someşan, ing. Tiberiu Buduşan (care a amenajat o alee modernă până la intrarea în biserică), profesor Simion Lupşan, directorul CJC BN, Nicolae Gălăţean, scriitorilor Ioan Pintea, Andrei Moldovan, Olimpiu Nuşfelean, Virgil Raţiu, Victor Ştir, Ion Moise, Menuţ Maximinian.

Corala „Andrei Mureşanu”, condusă de prof. Cornel Pop şi grupul Pro Opera a Centrului Judeţean pentru Cultură, au înălţat rugăciuni cântate spre divinitate, spre bucuria celor prezenţi la biserică. La acest important eveniment cultural, deputatul Ioan Oltean a primit titlul de „Cetăţean de onoare” al comunei Lunca Ilvei. Cu acest prilej a fost dezvelit, în curtea Primăriei, şi monumentul ridicat în cinstea eroilor, făcându-se o slujbă de pomenire, iar Fanfara militară Bistriţa a intonat imnuri patriotice.

Spectacolul folcloric i-a adus pe scenă pe membrii ansamblurilor „Brăduleţul” din Lunca Ivei, „Păuniţa” din Sângeorz Băi, precum şi pe artiştii profesionişti de la „Dor Românesc”: Domnica Dologa, Mirela Petruş, Alexandru Pugna, Ioachim Spân, Anuţa Motofelea, Veronica Bălan, Nicolae Cioancă, Cristina Retegan şi Ioan Dordoi. Invitate speciale au fost fiicele satului Lidia Someşan, Virginia Bugnari, Emilia Popdeac, precum şi Anghelina Timiş şi Aurel Tămaş. Un rol important în buna reuşită a acestor acţiuni au avut primarul Flaviu Lupşan, viceprimarul Titus Someşan, părintele paroh Vasile Cihărean, care au beneficiat de tot sprijinul directorului Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, Nicolae Gălăţean şi a scriitorului şi preotului Ioan Pintea. O întâlnire emoţionantă în care cultura a adus o rază de frumuseţe în sufletele ilvenilor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5