Cum se poate îmbunătăți acustica încăperilor cu ajutorul plăcilor de gips-carton

Plăcile de gips carton cu proprietăți fonoabsorbante sunt recomandate pentru îmbunătățirea acusticii, dar și pentru atenuarea zgomotului și reducerea ecoului dintr-o încăpere. 

Află care sunt beneficiile plăcilor de gips carton izolante fonic, în ce lucrări pot fi utilizate, cum se montează și care sunt principalele posibilități de finisare a suprafețelor. 

Ce sunt plăcile de gips carton fonoabsorbante?

Pe piață există mai multe tipuri de gips carton: standard, rezistent la umiditate, la mucegai, la foc sau la impact, dar și cu proprietăți superioare de izolare fonică. Dacă vrei să îmbunătățești acustica unei încăperi, alege plăci perforate fonoabsorbante. Acestea pot avea pe partea posterioară un strat de pâslă de culoare albă sau neagră. Zona vizibilă este, de cele mai multe ori, de un alb strălucitor sau de culoarea fildeșului.

Beneficiile plăcilor de gips carton fonoabsorbante

Plăcile perforate fonoabsorbante nu doar că atenuează zgomotul ambiental și îmbunătățesc acustica, ci au și rolul de a filtra și a reține mirosurile neplăcute. De asemenea, pot reduce concentrația substanțelor toxice, așa cum este formaldehida, emise de pardoseală, de mobilierul din PAL, MDF sau placaj, de anumiți agenți de curățare și de fumul de țigară. Totodată, în funcție de tipul de produs ales, plăcile pot avea rezistență sporită la umiditate, la foc și la impact. 

Unde se pot utiliza plăcile fonoabsorbante?

Este recomandată utilizarea plăcilor de gips carton fonoabsorbante în special în clădiri comerciale, rezidențiale sau publice: spații de birouri, săli de ședințe și de conferințe, blocuri cu apartamente, restaurante, mall, hoteluri, săli de curs din școli și universități, cantine și nu doar atât. Acest material de construcții este util în orice aplicație cu cerințe ridicate de izolare acustică.

Tipuri de montaj

Ai la dispoziție 3 mari tipuri de plăci perforate fonoabsorbante, pentru care diferă montajul:

  • plăci de gips carton acustice cu canturi 4SK - este recomandată montarea cu un rost de aproximativ 3 milimetri și șpăcluirea canturilor cu masă de șpaclu;

  • plăci de gips carton acustice cu canturi FF și SK - au perforații uniforme care se aliniază perfect, iar montajul este unui simplu și precis; rosturile trebuie șpăcluite;

  • plăci de gips carton acustice cu canturi continue, dispuse în trepte - nu necesită șpăcluirea rosturilor, iar montajul este unui precis.

Finisaje pentru plăcile fonoabsorbante

Este important de menționat că plăcile fonoabsorbante pot avea perforații: rotunde standard sau intercalate, pătrate, uniforme sau neuniforme. Acestea pot fi finisate cu vopsele pe bază de ulei, lac mat, rășini alchidice sau polimerice, dar și cu emulsii multicolore și culori de dispersie pe bază de rășini sintetice sau, în anumite condiții, pe bază de silicați. Sunt contraindicate straturile alcaline, cum ar fi cele pe bază de var.

Plăcile perforate fonoabsorbante sunt utilizate în aplicații profesionale pentru îmbunătățirea acusticii, reducerea efectului deranjant de ecou și atenuarea zgomotelor în spații private, rezidențiale, comerciale sau publice. Totodată, beneficiile sunt multiple, de la reducerea nivelului de substanțe nocive la ușurința de montare și aspectul estetic. 


 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5