Directorul penitenciarului Bistriţa în vizită la Penitenciarul "El Acebuche" din Almeria

Subcomisar de penitenciare Laura OPRIȘ

În perioada 16 octombrie – 20 octombrie 2017, în cadrul proiectului "EDUCATE. Educators for Inclusive and Effective Reintegration of Inmate", patru funcționari publici cu statut special din Penitenciarul Bistrița, respectiv directorul unității și trei reprezentanți ai Serviciului de Educație și Asistență Psihosocială, au participat la un curs de instruire din cadrul proiectului, organizat de Asociația "Noesso", în Almeria (Spania).
În agenda cursului, s-au regăsit numeroase activități circumscrise formării profesionale și integrării pe piața muncii a persoanelor din categorii vulnerabile și risc de excluziune socială (persoane din detenție, cu dizabilități, cu probleme de adicție).
S-au organizat vizite ale Penitenciarului "El Acebuche" din Almeria, ale centrelor de incluziune socială și ale comunităților terapeutice destinate persoanelor cu conduite adictive și minorilor cu tulburări de comportament, atât în Almeria, cât și în localitățile limitrofe. Totodată, în agenda cursului, s-a regăsit și o vizită într-o fabrică ce distribuie legume în centre comerciale din Europa, unde persoane care sunt în detenție sau persoane cu dizabilități desfășoară activități productive, conform aptitudinii de muncă.
De asemenea, reprezentanți ai Ministerului de Interne, ai municipalității, ai Penitenciarului din Almeria, precum și ai ONG-urilor care derulează activități cu deținuți, au susținut prezentări cu referire la teme circumscrise justiției restaurative, derulării cursurilor de formare profesională, terapia cu persoanele toxico-dependente și asigurarea continuității procesului de reintegrare socio-profesională ulterior punerii în libertate.
Proiectul "EDUCATE. Educators for Inclusive and Effective Reintegration of Inmate" se derulează pe durata a 24 de luni, începând din luna noiembrie 2016, perioadă în care se desfășoară întâlniri transnaționale, sesiuni de formare pentru personalul de penitenciar, precum și o diversitate de activități orientate spre schimbul de bune practici în problematica reintegrării sociale a persoanelor care au fost în detenție.
Proiectul este cofinanțat din fondurile Uniunii Europene, în cadrul programului Erasmus +, KA2 – Parteneriate strategice, domeniul Educația adulților, Penitenciarul Bistrița fiind partener alături de organizații neguvernamentale din Italia, Grecia, Portugalia și Spania, implicate în activități de reintegrare socială a persoanelor care au executat pedepse privative de libertate.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5