DONEAZĂ SÎNGE URGENT! RĂMÂI DONATOR!

Mirela Parker, Compartiment Promovarea Sănătății, Direcția de Sănătate Publică

Având în vedere sesizările primite în ultimul timp privind deficitul de sânge şi produse de sânge din unele unităţi sanitare, Ministerul Sănătăţii prin Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăudface apel către cetăţeni să doneze sânge!
De ce această problemă? În lunile de vară, pe perioada concediilor şi a muncilor agricole, sistemul se confruntă frecvent cu scăderi ale colectei, la centrele de transfuzii prezentându-se cu 20-25% mai puţini donatori faţă de media obişnuită. Pe de altă parte, tot în această perioadă există o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operaţiilor planificate.
Unitățile spitalicești care au nevoie urgentă de sânge sunt în special spitalele reprezentative pentru un județ sau o zonă istorico-geografică. Strategia adoptată în această perioadă a fost de rezolvare a urgențelor și de amînare a bolnavilor cronici.
Reamintim că, orice persoană sănătoasă care are peste 18 ani şi peste 50 kg poate deveni donator de sânge. Sângele donat va fi testat pentru virusul HIV, toate formele de hepatită şi sifilis. Felicitări și multe mulțumiri celor care au raspuns deja prin donare de sînge.
Potrivit unui studiu publicat în Journal of the American Medical Association, cei care donează sânge o dată la şase luni şi au între 43 şi 61 de ani prezintă un risc mai scăzut de infarct şi accident vascular cerebral. De asemenea, un studiu desfăşurat pe parcursul a patru ani şi jumătate, pe 1.200 de oameni, a arătat că persoanele care donează sânge de două ori pe an prezintă un risc mai mic de cancer, deoarece nivelul de fier din sângele lor este mai scăzut.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5