Dr. Dorel Cosma, premiat în Italia

Ediţia cu numărul 34 a Festivalului Mondial de Folclor din Castrovillari Italia a adus ansambluri folclorice din opt ţări (Botswana, Argentina, Bolivia, Brazilia, Cecenia, China, Peru, Sud Africa şi Italia). În fiecare seară, pe scena din centrul oraşului au fost prezentate tradiţiile internaţionale. Un punct aparte, în cadrul evenimentului, l-a constituit acordarea premiului pentru întreaga carieră în domeniul culturii internaţionale pentru prof.dr. Dorel Cosma, preşedintele Uniunii Mondiale de Folclor.
Evenimentul a fost organizat de către Federaţia Naţională de Folclor din Italia, prezidată de Antonio Notaro, consilier municipal şi preşedinte al asociaţiei EIF, cu care Bistriţa are o relaţie deosebită, ansamblul Cununa de pe Someş participând la acest festival acum câţiva ani, iar ansamblul Citta (director şi coregraf Antonio Notaro) din Castrovillari fiind premiat la Festivalul Nunta Zamfirei.
De pe agenda proiectelor dezbătute menţionăm intenţia ca la 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României, ansamblul din Italia să fie prezent la Bistriţa, atunci când se doreşte şi o colaborare între autorităţi, discuţie purtată cu primarul Domenico Lo Polito şi transmisă primarului Ovidiu Creţu. Pentru activitatea în slujba folclorului italian, Antonio Notaro a fost propus de către preşedintele IGF, dr. Dorel Cosma, pentru acordarea Premiului Oscar în Folclor în 2020, primindu-se în acest sens acceptul federaţiei din Italia.
Mai subliniem faptul că în aceeaşi perioadă a avut loc o întâlnire cu comunitatea românilor din oraş, care au fost prezenţi şi la festivalul din Centrul istoric, unde România s-a prezentat cu un stand bogat în produse tradiţionale, nelipsind slănina cu ceapă, dar şi cozonaci, prăjituri, ţuică, care au făcut furori printre cetăţenii de origine italiană prezenţi la eveniment.
Delegaţia bistriţeană s-a prins în horă alături de românii plecaţi de ani buni de acasă, care au demonstrat că nu şi-au uitat originile şi că le promovează cu mândrie.
Au fost purtate discuţii şi cu cei doi preoţi români care slujesc în biserica din Castrovillari, urmând a avea loc colaborări şi pe partea religioasă. Din delegaţia bistriţeană prezidată de managerul Palatului Culturii, dr. Dorel Cosma au făcut parte Teodor Puşcaş, Doris Cosma ( care a prezentat anul trecut acest eveniment) şi Adrian Puşcaş.
Premiul obţinut în Italia se adaugă în palmaresul prof. dr. Dorel Cosma, căruia sâmbătă, pe scena Tărgului Mare al Bistriţei îi va fi acordat titlul de Cetăţean de onoare al oraşului natal.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5