După festivităţile de deschidere, dascălii bistriţeni au pichetat Prefectura

Aproximativ 60 de dascăli bistriţeni au pichetat, ieri, sediul Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud, în semn de nemulţumire faţă de proiectul legii salarizării unitare. Profesorii şi-au propus să atragă atenţia reprezentanţilor Guvernului în teritoriu asupra problemelor din învăţământ. Cadrele didactice au afişat pancarte cu mesaje de genul: „Respect pentru educaţie!”.

Liderul judeţean al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLÎ), Titu Rauca, a susţinut că legea salarizării unitare va arunca dascălii la coada salarizării bugetarilor.

,,Nemulţumirile noastre rămân aceleaşi, în primul rând astăzi protestăm în faţa Prefecturii fiindcă tot marţi în Parlament Guvernul îşi va asuma răspunderea pe pachetul de legi, nu suntem de acord cu acea lege unică a salarizării din domeniul bugetar, suntem la periferia acestei legi, plus legile educaţiei, nu credem că trebuie făcute în pripă, considerăm că acestea trebuie discutate şi aduse amendamente. Suntem nemulţumiţi pentru faptul că Legea salarizării unice a luat o întorsătură defavorabilă în urma negocierilor purtate şi grila s-a inversat”, a spus Rauca.

Printre nemulţumirile dascălilor se numără şi desfiinţarea a 20.000 de posturi din învăţământ, precum şi intenţia Guvernului de a-i obliga pe salariaţii din sistem să accepte concediu fără plată pentru o perioadă de 10 zile.

,,Deocamdată în calendarul nostru rămâne ziua de 5 octombrie care este şi ziua internaţională a educaţiei, vrem să tragem un semnal de alarmă atât în plan naţional cât şi internaţional, iar federaţiile reprezentative din sectorul bugetar care s-au unit într-o alianţă conjuncturală, rămân pe poziţii şi vom desfăşura greva generală. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ consideră că, fără o salarizare motivantă a resursei umane din învăţământ, orice încercare de reformare a sistemului educaţional va fi sortită eşecului”, a mai adăugat liderul sindical Titu Rauca.

În situaţia in care guvernanţii nu vor acorda învăţământului un procent din PIB acceptabil, profesorii spun că vor continua acţiunile de protest care vor culmina cu greva generală.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5