În vizorul celor care iubesc natura,

Ecologiştii „monitorizează”, etichetează şi „pichetează” arborii din municipiu

La iniţiativa Partidului Ecologist Român, Filiala Judeţeană Bistriţa-Năsăud, a avut loc ieri, 17.05.2013, începând cu ora 10.00, o inedită conferinţă de presă ad-hoc, desfăşurată în aer liber, demonstrativ, în locaţia sens giratoriu şi strada Alexandru Odobescu din municipiul Bistriţa, cu participarea d-lor Alexandru Toniuc – preşedintele Filialei PER B-N, Marius Bălan – preşedintele organizaţiei municipale a PER Bistriţa, Cristian Ţetcu – membru în conducerea filialei, Ioan Oltean – membru în Organizaţia municipală, Horaţiu Gherghel şi Dănuţ Jucan – membri în organizaţia municipală, cât şi Marius Rus – purtător de cuvânt al Filialei Judeţene PER B-N.
Motivul, revolta, indignarea ecologiştilor şi luarea de atitudine prin monitorizarea copacilor din municipiu, respectiv a arborilor ornamentali, îndeosebi castanul, a constat în modul cum au fost toaletizaţi de către Primărie, copacii ornamentali şi „sunt în prag de a se usca”, aşa cum susţin conducerea şi membrii PER.
Astfel, fiecare castan, ales de ecologişti, a fost „etichetat” cu două coli A4 pe care scria „M-au ciuruit” şi „Te rugăm să înverzeşti”, după care s-a aprins o lumânare la rădăcina arborelui, operaţia fiind efectuată de dl. Marius Bălan, preşedinte organizaţia municipală.
Ecologiştii invocă faptul că Primăria nu a respectat Legea nr. 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor, republicată în 2009, mai precis art. 12, alineatul 5, ţinând cont de rolul şi importanţa aliniamentelor stradale.
Dl. Marius Bălan a precizat: „Dintotdeauna omul a trăit în armonie cu natura. Sunt o cunoştinţă a d-lui primar de 45 de ani şi tocmai de aceea nu vreau să-l las pe dl. primar să greşească în privinţa copacilor.
Acesta este ultimul semnal… şi un primar nu trebuie să vină cu ruleta şi să măsoare arborii, dumnealui se pricepe foarte bine la administraţie.
Vreau să-l aduc pe calea cea bună, să închidem capitolul arbori şi-l felicităm că a adus arbori valoroşi în parc, chiar dacă a costat 1000 lei bucata. Bistriţa merită acest lucru. Este bine să nu vedem „jorde” care sunt rupte de nemernici.
Trebuie adus un specialist în comisia de toaletizare a arborilor, un inginer silvic cu experienţă.
Dorim să nu se mai repete asemenea greşeli, iar Primăria să respecte şi Comunicatul A.P.M. B-N, din 2012, să se aplice legea inclusiv la toaletări”, a conchis reprezentantul ecologiştilor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5