A fost hirotonit cel mai tânăr episcop catolic

În 8 decembrie 2011, în Biserica ,,Santi Biagio e Carlo ai Catinari” din Roma, a fost hirotonit episcop PS Claudiu Lucian Pop, Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore a Bisericii Greco-Catolice din România, în prezent cel mai tânăr episcop catolic din lume. Ceremonialul consacrării episcopale s-a desfăşurat în prezenţa Cardinalului Leonardo Sandri, prefectul Congregaţiei pentru Bisericile Orientale de la Vatican, a numeroşi episcopi şi prelaţi din România şi din străinătate.

Particularitatea acestui eveniment a constat în faptul că PS Claudiu Lucian Pop a fost primul episcop român hirotonit la Roma de către membrii Sinodului Bisericii Greco-Catolice din România.

Episcopul Claudiu Lucian Pop a fost proclamat de către Sanctitatea Sa Papa Benedict al XVI-lea şi de către Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-catolice, preafericitul Lucian Mureşan, ca Episcop titular de Mariamme, în data de 21 noiembrie 2011.

Părintele Claudiu Lucian Pop s-a născut în 22 iulie 1972 în localitatea Pişcolt din judeţul Satu-Mare. Formarea sa spirituală a fost îndrumată la început de părinţii săi, dar mai ales de bunicul matern, preotul greco-catolic, în clandestinitate, Victor Vancu.

În 1991 el a obţinut o bursă de studii la Roma, prin bunăvoinţa şi încrederea PS Vasile Hossu, episcop de Oradea-Mare. A studiat la Universitatea Pontificală Urbaniana, apoi la Universitatea Pontificală Gregoriana, obţine licenţa în Teologia Spirituală şi doctoratul în anul 2006. A fost hirotonit preot în anul 1995. Între 1999-2001 a fost vicerector al Misiunii Greco-Catolice din Paris, iar între 2001 şi decembrie 2007, rector al aceleeaşi instituţii.

În 12 decembrie 2007, a fost numit rector al Colegiului Pontifical ,,Pio Romeno” din Roma, unde a organizat seria de conferinţe ,,Semne ale timpului, semne ale Spiritului”. A coordonat colecţia ,,Caietele Pio Romeno”, publicând volumele ,,Jurnalul unui preot exorcist” şi ,,Papa Ioan Paul al II-lea vorbeşte Bisericii Române Unite”. Cunoaşte bine comunităţile româneşti din afara graniţelor ţării, în special cele din Franţa şi din Italia.

Într-un interviu acordat la Radio Vatican, în limba română, PS Claudiu Lucian Pop spunea: ,,Cred că o misiune a Bisericii, a unui episcop, în sensul unei noi evanghelizări, ar trebui să cureţe sufletele oamenilor de toate aceste false valori adăugate în timp. În primul rând, să vindece de rănile pe care comunismul le-a lăsat atât de adânc în sufletul nostru…e nevoie mai mult ca oricând de speranţă”.

Să-i urăm succes şi mult curaj noului episcop în dificila misiune care i s-a încredinţat.

Comentarii

12/12/11 14:57
Vizitator

daca sunteti greco catolici o sa moderati atata pana o sa renuntati sa-l aadaugati la comentarii! Hă,hă,hă vorba lui Base!

12/12/11 14:54
Vizitator

nascut in 1972 PS Lucian vorbeste de ranile pe care i le-a lasat comunismul! Tot preocupat de aceste...rani o sa uite PS misiunea pe care o are. Ma bucur ca un roman a ajuns la asemenea demnitati religioase dar m-am saturat de eterna sperietoare a comunismului. Ce sa mai vorbim atunci de pervertirile sufletesti pe care ni le aduc timpurile de azi ??? Sa fie clar,oricat ar fi suferit greco catolicii in comunism nu sunt ei cei care sunt primii, ultimii si cei mai mari martiri ai crestinatatii. Un Brancoveanu Constantin nu au avut.Dar ce sa mai inveninam atmosfera daca greco-catolicii se simt bine autovictimizandu-se mereu e treaba lor. Numai ca eu m-am saturat si o sa incep sa uit meritele lor in istoria romanilor transilvaneni...Totdeauna ce-i prea mult strica !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5