Hărţi de hazard pentru bazinul hidrografic Someş-Tisa

Manager Proiect: Dr.ing.Florin Stoica

La nivelul Administraţiei Naţionale „Apele Române”- Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa se află în derulare proiectul ”Planul pentru prevenirea, protecţia ş diminuarea efectelor inundaţiilor”, care beneficiază de finanţare din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Sectorial “Mediu”, axa prioritară 5 şi care are ca obiective specifice: elaborarea hărţilor de hazard la inundaţii, elaborarea planului de prevenire, protecţie şi diminuare a efectelor inundaţiilor în bazinul hidrografic Someş-Tisa, îmbunătăţirea eficacităţii sistemului de apărare împotriva inundaţiilor şi modernizarea sistemelor de supraveghere, avertizare şi alarmare în perioada apelor mari generatoare de inundaţii, în bazinele hidrografice ale râurilor Someş, Tisa şi Crasna.

De acest proiect vor beneficia judeţele: Cluj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Sălaj şi Satu Mare.

În această perioadă, utilizând baza de date topogeodezică, se elaborează studiile hidrologice şi hidraulice, pe baza cărora se întocmesc hărţile de hazard la inundaţii. Bazinele hidrografice aflate în studiu sunt Someşul Mare, Someşul Mic, Someş, Crasna şi Tisa. Studiile topogeodezice sunt finalizate în proporţie de 95%, iar hărţile de hazard aferente râurilor din bazinul hidrografic Someş-Tisa s-au finalizat în proporţie de 50%.

Modul în care au fost stabilite obiectivele acestui proiect, rezultatele aşteptate la finalizarea acestuia, respectă atât necesităţile imediate cât şi cele pe termen mediu şi lung, în ceea ce priveşte gestionarea unor fenomene extreme. Totodată, hărţile de hazard constituie baza de plecare în realizarea de către consiliile judeţene a hărţilor de risc la inundaţii pe teritoriul administrativ, în conformitate cu prevederile cuprinse în Directiva Inundaţii, la care trebuie să se alinieze toate statele membre ale Uniunii Europene, în vederea stabilirii unui cadru pentru evaluarea şi gestionarea riscului la inundaţii, cu scopul reducerii pe cât posibil a consecinţelor negative.

Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 7 milioane euro, cu finanţare din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Sectorial „Mediu” (axa prioritară 5) şi bugetul de stat.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]