Hramul bisericii românești din Jönköping

Preasfinţitul Episcop Macarie al Europei de Nord, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârşit sâmbătă, 4 octombrie 2014, Taina Sfintei Liturghii pentru românii din oraşul suedez Jönköping, cu prilejul sărbătoririi hramului bisericii românești „Acoperământul Maicii Domnului”. La sfârşitul Liturghiei, ierarhul a sfinţit noua troiţă ridicată în incinta bisericii.
Preasfinţitul Macarie i-a îndemnat pe preoți și credincioși să rămână în toată vremea sub acoperământul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, urmând pilda și cerând ocrotirea celei pline de dar. Totodată, ierarhul și-a exprimat bucuria de a putea sluji de hram în noua biserică, împodobită cu catapeteasma adusă recent din România. Iconostasul a fost sculptat în stil brâncovenesc, în lemn de cireș, în atelierele Mănăstirii Cozia, fiind donat de Arhiepiscopia Râmnicului. Icoanele de pe catapeteasmă, care se vor picta tot în stil brâncovenesc, vor fi oferite de enoriașii români din Jönköping și împrejurimi.
Cu ajutorul Atotmilostivului Dumnezeu, prin sacrificiul enoriașilor parohiei din Jönköping păstoriți de vrednicul preot Ovidiu Teodor Băncilă, precum și cu ajutorul obținut din colectele pe care le-a organizat ierarhul locului în unele parohii din Episcopia Europei de Nord, în data de 27 februarie 2014 s-a semnat contractul final de vânzare-cumpărare, iar la 1 martie 2014 biserica luterană a intrat în posesia parohiei românești din Jönköping. Biserica de zid cu suprafața de 150mp, situată într-o zonă deosebită a orașului Jönköping, pe malul lacului Vättern (al doilea ca mărime din Suedia), a aparținut unei case de copii orfani foartebolnavi de la începutul secolului XX. Mulți dintre aceștia au decedat, fiind înmormântați în cimitirul din jurul bisericii.În noaptea Sfintelor Paști, anul curent, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie a săvârșit prima Liturghie în noua biserică românească din Jönköping.

Parohia Ortodoxă Română din Jönköping îi are ca ocrotitori şi pe Sfinţii Cuvioşi Daniil Sihastrul şi Paisie de la Neamţ.

www.episcopiascandinavia.se

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5