PSIHOLOGIA VIEŢII

Inimile îndrăgostiţilor bat în acelaşi ritm

Nu numai în cărţile şi cântecele romantice bat inimile celor îndrăgostiţi în acelaşi ritm dar s-a stabilit şi prin cercetări că ritmul cardiac şi respirator în cazul cuplurilor de îndrăgostiţi se aliniază.

Un lucru de mult ştiut că cei care se iubesc sunt capabili să trăiască foarte intens sentimentele unul celuilalt dar această adaptare nu a fost dovedită până acum privind funcţiile vitale. Studiul cercetătorilor de la Universitatea California a stabilit însă că ritmul inimii şi al respiraţiei la îndrăgostiţii care trăiesc în apropiere se pot sincroniza.

Specialiştii au inclus în studiu 32 cupluri de iubiţi heterosexuali care au participat la diferite exerciţii, în timp ce ritmul inimii şi al respiraţiei au fost monitorizate. Aceşti subiecţi au fost aşezaţi într-o cameră liniştită, la un metru distanţă unul de celălalt, fără vreo conversaţie sau atingere apoi imitând mişcările unul celuilalt sub formă de pantonimă. S-a dovedit că îndrăgostiţii, pe parcursul aplicaţiilor, au preluat ritmul respiraţiei şi al bătăilor inimii unul de la celălalt.

Cercetătorii au repetat exerciţiile, amestecând perechile, ca să ajungă la concluzia că sincronizarea vizând bătăile inimii şi ritmul respiraţiei a fost mult mai redusă în acest caz decât în cel precedent.

O constatare suplimentară interesantă a fost că în interiorul cuplurilor femeile au preluat bătaia inimii şi respiraţia bărbaţilor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5