Instituţia Prefectului, mediator pe tema accesului şi folosirii cimitirului municipal!

În cursul zilei de joi, prefectul Stelian Dolha, alături de subprefecții Decsei Atilla și Toth Lorand, a mediat o întâlnire între reprezentații bisericiolor refprmate şi ortodoxe din Bistriţa, alături de reprezentații Primăriei municipiului Bistrița, cu scopul identificării modalităților de folosire a cimitirului municipal de către cele două confesiuni și a modalităților de acces la cimitirul ortodox atât din punct de vedere legal, cât și tehnic. La ședință au participat, de asemenea, directorul Mănășturean Emil (Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară), administratorul public Ioan Peteleu, directorul Direcției de Patrimoniu Marina Vasile și directorul executiv Cincea Dumitru.
Întâlnirea a fost organizată ca urmare a faptului că cele două culte nu au ajuns la un consens până astăzi cu privire la accesul în cimitir, cu atât mai mult cu cât cererea pentru locurile de veci a crescut în ultima perioadă.
În urma discuțiilor, s-a decis din punct de vedere juridic înscrierea în domeniul public a terenului cu destinația de cimitir, atribuirea cu titlul gratuit către parohii și identificarea soluțiilor tehnice pentru accesul la cimitir a celor două culte.
„O problemă stringentă cu care ne-am confruntat atâta vreme, în ceea ce privește accesul și folosirea cimitirului, putem spune că s-a rezolvat în urma acestei întâlniri.” a declarat prefectul Stelian Dolha.

Comentarii

14/05/21 16:36
Cornel

Este vorba despre două lucruri diferite. Ceea ce s-a discutat la prefectura in legătură cu folosirea cimitirului de către Biserica Ortodoxă și cea Reformată se referă la acea extindere din partea nord-estică a Cimitirului Municipal de pe Drumul Tărpiului despre se vorbeste de prin 2014 . Prin studiul de fezabilitate era prevăzută realizărarea accesului prin amenajarea unei alei carosabile cu îmbracaminte din beton asfaltic, iar a aleilor secundare cu îmbracăminte din macadam. Dar, ca multe proiecte din timpul celor trei mandate ale primarului Cretu, si acesta face parte din categoria celor incepute si neterminate.
Pe de alta parte, incă din anul 2013, tot pe Drumul Tărpiului a fost amenajat un nou cimitir, situat vis-a-vis de cel vechi unde au fost îngropate deja câteva sute de persoane decedate. Este vorba de terenul situat pe partea de vest a străzii, aflat exclusiv in administrarea Protopopiatului Ortodox Bistriţa. Dupa unele informatii aici, un loc de veci pentru o singură persoană costă 750 de lei, pentru o perioadă de 20 de ani, iar cele de familie, cu două locuri, costă 1.500 de lei (fără ramă) şi 2.500 de lei (cu ramă), tot pentru 20 de ani.
(vezi: https://timponline.ro/ce-ii-cere-asociatia-bistrita-civica-primarului-bi...)

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5