- 31 Mai, Ziua Mondială fără Fumat –

„Interziceţi publicitatea, finanţarea şi promovarea tutunului!”

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a instituit Ziua Mondială fără Tutun în anul 1987 pentru a atrage atenţia asupra riscurilor consumului de tutun şi a efectelor sale letale. Având ca temă „Interziceţi publicitatea, finanţarea şi promovarea tutunului!”, în acest an, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a stabilit ca obiective specifice pentru marcarea Zilei Mondiale Fără Tutun și campania aferentă acesteia ce va fi lansată pe 31 mai, îndemnarea statelor membre să implementeze art.13 din Convenţia Cadru de Control a Tutunului, convenție care se referă la interzicerea publicităţii, sponsorizării şi promovării tutunului astfel încât cât mai puţine persoane să fie tentate să fumeze. Un alt obiectiv este încurajarea mobilizării locale, naţionale şi internaţionale în vederea contracarării eforturilor industriei tutunului de a submina controlul aplicat de instituţiile statului, în special a eforturilor de a interzice publicitatea, sponsorizarea şi promovarea tutunului.
Convenţia Cadru de Control a Tutunului reprezintă instrumentul cel mai puternic de control al consumului de tutun, fiind singurul tratat negociat şi adoptat sub auspiciile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, acest fapt reprezentând un pas important în politicile de sănătate publică.
La nivel global, consumul de tutun omoară anual aproape 6 milioane de oameni, din care 600 de mii sunt nefumători, expuşi fumatului pasiv. Este important ca acest fenomen să fie combătut, deoarece se estimează că, până în anul 2030, se va ajunge la o creştere a mortalităţii, de la 6 milioane, la 8 milioane de oameni în fiecare an, în special din ţările cu venituri mici şi medii.
De asemnea, la nivel global, consumul de tutun este cea de-a doua cauză de mortalitate (după hipertensiune), acesta fiind în momentul de faţă responsabil de moartea unui adult din zece.
Analiza realizată de Agenţia Naţională Antidrog in 2010 prin Studiul în Populaţia Generală privind prevalenţa consumului de droguri la nivel naţional, a scos în evidență aspecte precum:
mai mult de jumătate dintre cei intervievaţi (56,9%) au fumat cel puţin o dată de-a lungul vieţii, raportul între populaţia fumătoare de sex masculin şi cea de sex feminin rămâne de aproximativ 2:1. În funcţie de mediul de rezidenţă, se observă menţinerea tendinţei înrgistrate în studiile anterioare: prevalenţa fumătorilor are valoare mai mare în zonele urbane mari şi mai mică în cele rurale. Între rezultatele celor trei studii în privinţa numărului de ţigări fumate zilnic media vârstei de debut pentru consumul de tutun are aceeaşi tendinţă: o scădere a pragului mediu de debut pentru generaţia tânără (15 - 34 ani), în raport cu generaţia adultă (35 - 64 ani) şi cu valoare mai mică pentru persoanele de sex masculin (în 2010 - 17,57 ani), faţă de cele de sex feminin (în 2010 -19,46 ani).
Ca răspuns instituţional de prevenire a consumului de tutun, parteneriatul constituit din Direcția de Sănătate Publică B-N, Agenţia Naţională Antidrog/Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog B-Nși Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret B-N, va marca această zi prin organizarea de evenimente specifice de informare, educare şi sensibilizare a populaţiei privind beneficiile unui stil de viaţă sănătos. Se vor desfăşura în mediul şcolar şi în comunitate activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare asupra efectelor nocive cauzate de consumul de tutun, de petrecere a timpului liber, de formare de abilităţi în scopul creşterii influenţei factorilor de protecţie şi scăderii influenţei factorilor de risc, subscrise temei propuse de OMS.

Soc. Dr. Mirela Parker
Compartiment Promovarea Sanatatii al DSP B-N

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5