Ioan Oltean: „Am constat că mai nou, ONG-urile fac politică”

Acţiunea ONG-urilor care au cerut sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la organizarea referendumului are un caracter politic şi electoral dovedind ieşirea din neutralitatea politică a semnatarilor acestor demers, a declarat vineri, vicepreşedintele PDL Ioan Oltean.

Deputatul PDL a pretins că doi dintre liderii ONG-urilor s-ar afla în slujba unuia dintre contracandidaţii prezidenţiali, „sunt cunoscuţi ca şi oameni care au viziuni liberale”. În opinia lui Oltean, acţiunea ONG-urilor este menită să descurajeze participarea românilor la referendum.

„Am constat că, mai nou, ONG-urile fac politică. Doi dintre liderii acestor ONG-uri sunt cunoscuţi ca oameni care au viziuni liberale. Surpriza este cu atât mai mare cu cât ONG-urile sunt, principial, susţinătoare ale acţiunii civice şi exprimării publice a societăţii (…) Nu se iau în calcul economiile care pot fi făcute prin organizarea referendumului în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale”, a declarat Ioan Oltean.

El a subliniat că referendumul este o iniţiativă a preşedintelui, şi forma de manifestare directă a suveranităţii poporului român, iar „PDL şi Traian Băsescu nu au gândit acest referendum ca pe o posibilitate de fraudare a alegerilor”.

„Acest referendum este o iniţiativă a preşedintelui şi o foloseşte, dar asta nu îi împiedică pe ceilalţi lideri politici să spună: Veniţi, votaţi! De ce nu au pus şi celelalte partide politice un banner sau un afiş cu Crin Antonescu sau Mircea Geoană care îi îndeamnă pe români să voteze? PDL şi Traian Băsescu nu au gândit acest referendum ca o posibilitate de fraudare a alegerilor”, a menţionat vicepreşedintele PDL Ioan Oltean.

Ioan Oltean a menţionat că, având în vedere contextul electoral al acestui anunţ, precum şi faptul că unii dintre candidaţii la alegerile prezidenţiale din 22 noiembrie practică deja discursul fraudării alegerilor, se poate trage concluzia că acţiunea acestor organizaţii non-guvernamentale este una direct politică, electorală.

În opinia lui Oltean, discursul politic privitor la fraudarea alegerilor a fost şi este o încercare a unora „cu mintea îngustă” de a-şi explica eşecul electoral pe care îl vor suferi în 6 decembrie.

„Vă asigur că MAI îşi va manifesta disponibilitatea ca alegerile să nu fie fraudate. Este adevărat că cei care au fost la guvernare, din invidie, în mintea lor îngustă consideră că şi noi am proceda la fel ca ei, adică am recurge la fraudarea alegerilor”, a apreciat Ioan Oltean.

Pro Democraţia, Centrul pentru Resurse Juridice, Transparency România şi Agenţia de Monitorizare a Presei cer Avocatului Poporului să sesizeze CCR referitor la convocarea referendumului odată cu prezidenţialele, reprezentanţii ONG-urilor susţinând că preşedintele îşi creează o şansă în plus.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5