Iubeşte româneşte de Dragobete

Sub egida Dragobetelui, Liceul Tehnologic Agricol Bistriţa a iniţiat o serie de activităţti cultural-artistice menite să celebreze sărbătoarea dragostei la români în rândul elevilor săi. Prima acţiune s-a desfăşurat luni, 23 februarie, în sala festivă a instituţiei, unde un grup de elevi au reconstituit frumosul obicei al Cununii de Sânziene, păstrat cu sfintenie pe Valea Someşului şi în mare legătură cu Sărbătoarea Dragobetelui. Pentru câteva zeci de minute au lăsat facebookul deoparte şi au pătruns în lumea străbunilor, încercând să înţeleagă cum socializau aceştia pe vremea lor fără calculator, fără telefon mobil.
Mai întâi dobaşul a anunţat că se apropie sara de Sânziene iar ficiorii sunt aşteptaţi să aprindă focurile, iar fetele să împletească cununiţe. În poienţă s-au întâlnit cu toţii, au cântat, au încins un joc, au sărit peste foc, au mai furat şi câte o sărutare, apoi au aruncat cununiţele pe case, iar în funcţie de semnul prevestit de acestea ştiau dacă se vor căsătorii sau nu anul acesta.
Manifestarea a continuat şi pe Pietonalul „Liviu Rebreanu”, unde elevii noştri au participat la Târgul de mărţişoare, alături de celelalte instituţii şcolare din oraş, cu mărţişoare eco, o expoziţie inedită de tablouri cu tema dragostei, realizată de eleva Myriam Rolland şi cu un scurt moment artistic compus din dansuri tradiţionale şi cântece specifice momentului.
Avem speranţa că prin aceste acţiuni cultural-artistice ne vom apropia elevii mai mult de rădăcinile veşniciei care se găsesc în lumea satului şi vom cultiva sentimentul dragostei pentru adevăratele valori ale neamului românesc.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5