Jonathan Mogovan, absolvent al CN "Liviu Rebreanu", bursă de merit din partea Academiei Române

Un număr de 21 de elevi şi studenţi performanţi vor primi burse de merit din partea Academiei Române pentru anul şcolar 2023 - 2024. Ca urmare a analizei dosarelor depuse în cadrul programului Academia Română în dialog cu tinerii și a celor două sesiuni de interviuri desfășurate în data de 6 și 8 iunie 2023, Comisia de evaluare a selectat 10 (zece) candidați care urmează să primească bursă din partea Academiei Române. Luând în considerare situația materială și socială a elevilor pentru anul 2023-2024, numărul bursierilor a fost suplimentat cu încă 2 (doi) elevi, ce vor primi bursă ca donație din partea acad. Marius Andruh și prof.univ. Mihai Ducea, în aceleași condiții.
***
Din județul nostru, a fost selectat Jonathan Mogovan, care a absolvit, în acest an, Colegiul Național „Liviu Rebreanu“, Bistrița, specializarea Matematică-informatică, intensiv informatică. Tânărul bistrițean a fost admis la specializarea Informatică (în limba engleză ) de la Facultatea de Matematică și Informaticădin cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca.
În 2022, a obținut premiul al II-lea la etapa națională a Olimpiadei de limbi romanice-limba franceză și premiul I la Concursul național „Memoria Holocaustului”. În 2023, s-a calificat la etapa națională la patru olimpiade, și anume Olimpiada de limbi romanice-limba franceză (mențiune), Olimpiada de matematică, Olimpiada de religie- cultul penticostal și Olimpiada de religie - cultul adventist.
***
Ambele serii de bursieri, cei selectaţi în 2022 şi cei selectaţi în 2023, au participat câte cinci zile la Şcoala de vară "Sub semnul istoriei", organizată de Academia Română la centrul său din comuna General Berthelot, judeţul Hunedoara, unde au beneficiat de un program ce a inclus întâlniri cu membri ai Academiei Române, precum şi o serie de excursii în Ţara Haţegului.
Academia Română derulează din 2019 un program mai amplu, intitulat "Academia Română în dialog cu tinerii", prin care urmăreşte sprijinirea şi promovarea tinerelor talente din şcoli şi universităţi, vizând pregătirea viitorilor intelectuali de elită ai ţării.

Potrivit comunicatului citat, în acelaşi timp, Academia Română doreşte să atragă atenţia autorităţilor statului asupra nevoii de susţinere continuă a educaţiei prin programe concrete de încurajare a tinerilor cu potenţial cognitiv remarcabil, din toate mediile sociale, în vederea alegerii unei cariere în instituţiile de cercetare şi culturale din ţară.

Competiţia de acordare a burselor de merit de către Academia Română va fi organizată anual. Concursul va fi anunţat la începutul fiecărui an, în luna martie, prin intermediul inspectoratelor şcolare, prin coordonatorii grupurilor de elevi olimpici pe domenii şi prin direcţiile generale de asistenţă socială pentru copii şi tineri.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5