La înălţime ! Valeria Peter Predescu i-a purtat noroc! Trofeul „Strugurele de Aur” ajunge în judeţul nostru. Directorul festivalului, o bistriţeancă !

Ne-am văzut la Festivalul Valeria Peter Predescu zilele trecute. Ştiu că o apreciază foarte mult pe doamna cântecului năsăudean şi că îi cântă cu drag piesele. Este o tânără care iubeşte cântecul adevărat, dar şi portul. A învăţat inclusiv să coase cămaşa străbună de la meşterul Lucia Todoran, pentru a înţelege, în complexitate, frumuseţea tradiţiilor noastre. I-am urat succes la ”Strugurele de Aur” şi i-am spus că o aştept acasă cu Trofeul, sau cel puţin cu Premiul I. Este o competiţie foarte grea, odată cu câştigarea acesteia primind un alt statul în rândul artiştilor. Larisa mi-a spus că se bucură că este în competiţie şi că este un câştig din zeci de tineri să fii selectat pentru a intra pe scenă. Am urmărit-o aseară cu doina "Mama, dorul dumitale" şi cântecul cu acompaniament "Bade, dorul dumitale", ambele din repertoriul Valeriei Peter Predescu. A cântat extraordinar. Mă aşteptam să câştige un premiu. Însă, într-o asemenea competiţie, să obţii Trofeul, se pare că a avut un înger păzitor şi acolo Sus, pe doamna Valeria. O ţară întreagă a urmărit pe TVR câştigătorii Festivalului Național de Folclor ”Strugurele de Aur”, ediția a XVI-a, prezentaţi pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia. Marele Premiu al concursului național a ajuns în județul Bistriţa-Năsăud. Câştigătoarea Trofeului „Strugurele de aur” 2016 este Larisa Lucreția Bozbici, înmânat de către Claudiu Necșulescu, preşedintele Jidvei SRL (iniţiatorul festivalului). Felicitări. Este pentru a doua oară când acest Trofeu ajunge în judeţul nostru, el fiind câştigat, în urmă cu ani, şi de Eugenia Horoba.
Premiul I la secțiunea soliști vocali a fost câştigat de Georgiana Necşa din Făget, judeţul Timiş, iar la secțiunea soliști instrumentiști, de Valentin Pauca (clarinet) din Voivodina, Serbia. Participanții au primit premii speciale și premii de promovare, din partea juriului. Notele s-au dat electronic, la vedere, astfel încât, lucrurile au fost clare, fără culise.
În cele două zile de concurs au evoluat 36 de concurenți, din 20 de județe. Bistriţeanca Ioana Maria Ardelean – interpretă de folclor stabilită în capitală, a fost directorul festivalului, fiind din acest an imaginea Jidvei.
Componența juriului Festivalului Național de Folclor „Strugurele de Aur”, ediția a XVI-a: Gabriela Rusu Păsărin – realizator de emisiuni în Grupul Operativ al Departamentului Studiourilor Regionale din cadrul SRR, președintele juriului; bistriţeanca Ioana Maria Ardelean – interpret de folclor, directorul festivalului; Gelu Stan – dirijor, etnomuzicolog, realizator de emisiuni folclorice la Radio România Timișoara; Elise Stan – etnomuzicolog, realizator de emisiuni folclorice la Televiziunea Română; Sergiu Cipariu – interpret de folclor; Gelu Furdui – dirijor, etnomuzicolog; Doina Ișfănoni – cercetător, etnolog și istoric de artă; Violeta Ianculescu – realizator de evenimente folclorice la Radio România; Valentin Marin – manager Radio Antena Satelor; Daniel Prodan – realizator de emisiuni folclorice la Radio România Iași; Roxana Daniela Gibescu – etnomuzicolog, Casa de discuri „Electrecord”; Viorel Leancă – dirijor al orchestrei Ansamblului artistic „Ciprian Porumbescu” Suceava; Alexandru Pal – dirijor, director al Centrului Cultural „Augustin Bena” Alba. Festivalul Național de Folclor “Strugurele de Aur”, ediția a XVI-a, a fost organizat de compania Jidvei SRL, în parteneriat cu Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba și în coproducție cu Societatea Română de Televiziune.
Au susţinut recitaluri: Nicolae Sabău, Floarea Calotă, Reta Rus, Ana Ilca Mureșan, Felicia Stoican și Maria Coman, Ansamblul Jidvei, laureați ai festivalului „Strugurele de Aur” și tineri interpreți de folclor.

Concursul aici

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5