La Năsăud, de Ziua Mondială a Poștei

Ziua Mondială a Poștei a fost sărbătorită la Năsăud  de către Asociația Culturală Filatelică și Numismatică „Poșta Năsăudeană” și de către Cercurile filatelice „Virgil Șotropa” și „Iuliu Moisil”. Amfitrionii  sarbătorii au fost inițiatorii ei: juristul Valer Petrehuș și profesorul Radu Băieș - doi împătimiți ai actului de cultură autentic, doi cavaleri rătăcitori, care, iată pentru al 11-le an consecutiv se încăpățânează să ne demonstreze cu fapte și acte de cultură de calitate că sunt mai aproape de adevăr prin noblețea gândirii și a acțiunilor lor decât mulți contemporani de-ai noștri.

De 11 ani Poșta Năsăudeană este un lăcaș de cultură și simțire românească. Un loc în care se întâlnesc tineri exuberanți si plini de talent - precum au fost anul acesta copiii excepționali ai Ansamblului folcloric „Mugurașul” al Școlii gimnaziale „Mihai Eminescu” din Năsăud conduși de profesorul Ioan Talpoș - alături de artiști consacrați de profesori și scriitori renumiți precum au fost de data aceasta Cornelia Ardelean Archiudean, Sorin Găzdac,   Romulus Berceni sau Ioan Mititean. Nume sonore precum profesorii Lucian Bichigean și Ioan Radu Nistor au fost prezente cu o expoziție de pictură. Radu Prădan a propus publicului o expoziție numismatică interesantă. Expoziția permanentă de pictură și sculptură în care se sunt prezente operele profesorilor Mircea Mihalache, Ioan Peter și Gelu Sabo este o încântare a ochiului și a simțirii patriotice! Da, chiar Patriotice – adică a simțirii care are în inimă Patria, Patria Română Eternă care nu se supune vremurilor și capriciilor vremelnicilor și (uneori) jalnicilor ei cârmaci!

Au avut ce mâna în luptă vajnicii cavaleri năsăudeni Valer Petrehuș și Radu Băieș: expuneri despre cea de-a 155-a aniversare a unificării administrațiilor poștale din Țara Românească și M oldova, prezentări de carte, recenzia revistei „Poștașul” numărul 464/2017, discuții despre mersul vremii și despre deriva vremurilor. Toate acestea au adus mulțumire în sufletele unui public avid de iluzii și de…povești adevărate !!! Cu o încântare vizibilă a fost primit recitalul grupului folk „Zori de zi” condus de Sorin Găzdac și în egală măsură cel al Corneliei Ardelean care ne-a reamintit că suntem în Țara lui Badea George Coșbuc și deci  trebuie negreșit să ne privim mereu in…oglinda demnității pentru a avea dreptul la Adevăr și Libertate !

Un moment aparte s-a l-a constituit prezentarea cărților Istoria Rodnei în date  scrisă de Cornel Filip Domide și Sinteze filatelice – o carte imaginată, documentată și scrisă în…într-o manieră incitantă specifică poetului, scriitorului numismatului și filatelistului unic – numit Mihai Lucian Valea, care, iată, a schimbat schimnica haină de soldat cu aceea de poștaș al vremurilor noi!

Dacă Radu Băeș și Valer Petrehuș nu ar exista ar trebui inventați! Nu au la dispoziție spații generoase ca acelea ale vreunei case de cultură, nici mijloace bănești cât să încapă măcar în buzunarul de la piept al cămășii. Au însă o inimă mare, o chemare spre frumos, simplitate și spre lucrul bine făcut  care le suplinește pe toate! De aceea Poșta Năsăudeană nu este doar purtătoarea noutăților și a cunoștințelor intelectuale (am plastografiat asta tocmai de pe înscrisul din biroul central al Poștei din Washington) ci este, mai ales „mesagera simpatiei și a afecțiunii și promotoarea păcii și bunei înțelegeri între oameni” ! Iată-mă-s plastograf oficial !!!

Toată lumea care a umplut sala Virgil Șotropa a Poștei s-a lăsat fascinată de suflul viu al muzicii și al verbelor bine rostuite și rostite de oameni pasionați și avizați în meseriile lor. Ne-am simțit bine de Ziua Mondială a Poștei chiar dacă, poate doar aparent(??), farmecul de altădată al acestei...meserii mai adie doar arar peste amintirile noastre, mai ales ale celor care am cam trecut...dealul!

Badea George poate dormi însă liniștit! De la Muselim Selo sau din orice colț de lume, datorită unor oameni ca Radu Băeș sau Valer Petrehuș,  scrisorile celor obidiți și năpăstuiți vor ajunge negreșit la destinație. Cam aceasta este ...lozinca pe care am voit să  o rostesc, un pic poate prea...”strigat” astăzi! Doamne ajută!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5