În foaierul CCM “George Coşbuc”,

Lansare de cărţi şi vernisajul expoziţiei fotografice

Într-o atmosferă deosebită şi o organizare de excepţie a avut loc vineri, 6.03.2009, în foaierul Centrului Cultural Municipal “George Coşbuc” Bistriţa două lansări de cărţi ale cunoscutei şi apreciatei doamne Marilena Toxin, cu volumul “Zidul miresei” şi a d-lui Aurel I. Borgovan, cu a patra carte “Pasărea albă”, un om ale cărui poeme, la vârsta de 70 de ani, încântă cititorul.

În faţa unei asistenţe avizate au vorbit despre acest eveniment cultural deosebit prof. dr. Dorel Cosma, directorul CCM “George Coşbuc”, care a punctat faptul că în cadrul Societăţii Scriitorilor Bistriţeni valorile scriitoriceşti sunt în creştere şi se bucură de noi lansări şi expoziţii de o importanţă şi aprecieri deosebite.

Scriitorul şi jurnalistul Ion Moise, preşedintele Cenaclului “George Coşbuc”, a făcut aprecieri pertinente referitor la “Zidul miresei”, precizând că autoarea a ajuns la deplina maturitate creatoare, a trecut printr-o dramatică experienţă de viaţă şi evocă, în carte, momente autobiografice de o mare încărcătură emoţională, într-un mod de un realism crud, iar declanşările primare, instinctuale, depăşesc limita umanului în care recompensa iubirii e însăşi viaţa. Poetul David Dorian a făcut o scurtă prezentare a cărţii, scoţând în evidenţă calităţile autoarei.

Autoarea, Marilena Toxin, în prezenţa şi a unui fiu, cât şi a nurorii, a precizat în cuvântul său, că şi-a dorit să evoce momente de cumpănă din viaţa unui om care poate să-l marcheze pe toată durata existenţei, dar e bine când totul are un final fericit.

Despre volumul “Pasărea albă” au făcut aprecieri pozitive, cu argumente, scriitoarea Elena M. Cîmpan, preşedintele Societăţii Scriitorilor Bistriţeni, care a subliniat puterea de creaţie şi calitatea poemelor autorului, fiind un exemplu pentru mulţi tineri.

Despre tenacitatea autorului, puterea de sinteză şi valoarea poemelor, cât şi a cărţii, redactorul Ioan Lazăr a precizat că este un “junimist înrăit”, are o forţă de creaţie deosebită la 70 de ani, este “un zeu crucificat” pe eşichierul poeziei.

Aurel Borgovan şi-a motivat titlul volumului, fiind legat de o zi importantă din anul calendaristic şi a citit câteva poeme, primite călduros de asistenţă.

Expoziţia fotografică intitulată “Chipul femeii moderne”, realizată de titratul Gheorghe Toxin, şi organizată în contextul expoziţiei “Itinerarul scriitorilor bistriţeni în Italia” s-a bucurat de aprecieri deosebite, fiind episodul doi, urmând să apară, în curând, episodul trei, cu vizita în Austria şi episodul patru, cu vizitarea Ungariei.

A fost o seară plină de sensibilitate literară şi artistică. Felicitări autorilor, organizatorilor şi sperăm să mai repete asemenea “conexiuni culturale”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5