Lecţia HIV

Ieri în Penitenciarul Bistriţa s-a desfăşurat o serie de activităţi ce urmăresc continuarea procesului de implementare a proiectului „INITIATIVA 38 – PREVENIREA HIV/SIDA în penitenciare”, proiect finanţat de Fondul Global de Luptă împotriva HIV/SIDA, TUBERCULOZEI şi MALARIEI.

Proiectul a fost iniţiat încă din luna octombrie a anului 2008, când reprezentanţi ai Fundaţiei "ALĂTURI DE VOI" - filiala Mureş, au derulat în penitenciarul bistriţean ample campanii de informare, educare, conştientizare, precum şi de formare a educatorilor între egali, selectaţi din rândul persoanelor private de libertate. Ieri a avut loc o sesiune de informare a persoanelor private de libertate din custodia Penitenciarului Bistriţa, acţiune coordonată de educatorii pentru sănătate ai Fundaţiei „ALĂTURI DE VOI”. Au fost transmise informaţii de bază privitoare la transmiterea infecţiei cu HIV, modalităţile de prevenire a infectării cu acest virus, statistici naţionale şi mondiale, consumul de droguri şi riscurile sale. A fost vizionat filmul „Oameni între oameni”, care exemplifică aspectele psihosociale ale acestei boli şi a consumului de droguri, spoturi pentru combaterea discriminării persoanelor seropozitive şi pentru încurajarea unui comportament sexual fără riscuri. Persoanele private de libertate au fost încurajate să opteze pentru testarea voluntară HIV, fiind o categorie cu risc crescut de a contacta acest virus. În primii doi ani de proiect, au beneficiat de informaţii pe temele menţionate anterior şi au avut acces la efectuarea unui test HIV gratuit un număr de 7 300 persoane private de libertate din 19 penitenciare din ţară, cu care ADV România a avut încheiate acorduri de parteneriat.

În 2010, specialiştii ADV România vor lucra în 16 penitenciare din ţară, până la data de 30 iunie 2010, data finalizării proiectului, estimându-se că, aproximativ 5 000 persoane private de libertate aflate în detenţie vor primi informaţii despre HIV/SIDA, prevenirea consumului de droguri şi transmiterea infecţiilor sexuale, transmite subinspector de penitenciare Laura Opriş.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5