„Aleg conștient. Stop dependenței de Internet!”

Liceul Tehnologic Florian Porcius participă la concursul național Ora de Net

Rodna, 10.04.2019: Mai mult de un sfert (27,3%) dintre copiii din România petrec peste șase ore online, dacă sunt într-o zi de școală, iar procentul acestora crește la 48,3%, dacă sunt într-o zi de final de săptămână sau de vacanță, o arată datele Studiului privind utilizarea Internetului de către copii, realizat de Salvați Copiii, în cadrul proiectului Ora de Net.

Salvați Copiii atrage atenția asupra modului în care utilizarea Internetului de către copii are efecte directe asupra stării lor emoționale și a performanțelor sociale și școlare.

       Astfel, copiii care se încadrează în categoriile menționate mai sus spun că:

  • sunt semnificativ mai nemulțumiți de relația cu părinții, prietenii și profesorii, precum și de viața lor din prezent;
  • consideră într-o măsură semnificativ mai redusă că activitățile de zi cu zi au sens și sunt mai puțin optimiști cu privire la viitor;
  • afirmă că au fost mai puțin relaxați în ultimele două săptămâni și sunt mai nemulțumiți de deciziile luate.

Prezența sporită în mediul online atrage în mod direct și expunerea la riscuri:

  • 54% dintre copii afirmând că au fost deranjați sau supărați de către alte persoane pe Internet;
  • 61% dintre respondenți spun că s-au simțit inconfortabil ca urmare a ceva văzut pe Internet, semnificativ mai multe fete și elevi de liceu.

În același timp, Internetul reprezintă o resursă, fiind folosit de către copii pentru a învața lucruri noi, a-și consolida cunoștințele și a-și dezvolta abilitățile. Întrebați ce anume le place să învețe folosind Internetul, majoritatea copiilor menționează lucruri care îi pasionează, despre care nu se vorbește la școală și care au o aplicabilitate în viața reală. Caracterul interactiv al informației, posibilitatea de a folosi suport video sau audio și faptul că este facil reprezintă principalele motivații pentru care copiii aleg să învețe online.

Plecând de la aceste rezultate, Organizația Salvați Copiii România a lansat competiția de proiecte școlare „Aleg conștient. Stop dependenței de Internet!”, adresată elevilor din învățământul preuniversitar, coordonați de un cadru didactic. Inițiativa este derulată în cadrul programului Ora de Net și se încadrează în mișcarea globală propusă de INSAFE –rețeaua internațională a Centrelor Naționale „Better Internet for Kids”. Partenerii acestei inițiative educaționale sunt: Ministerul Educației Naționale, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție și Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității.

În vederea participării la concursul menționat, Liceul Tehnologic „Florian Porcius ” Rodna a organizat evenimentul Ora de net – Aleg conștient. Stop dependenței de net. care a avut loc în miercuri, 10.04.2019, ora 12. la sediul Liceul Tehnologic „Florian Porcius ” Rodna din Str. Principală, Nr. 1190, Rodna, jud. Bistrița-Năsăud și a reunit 55 de reprezentanți ai școlii.

În cadrul întâlnirii, participanții au vizionat resursele video și informaționale oferite de coordonatorii naționali ai proiectului, au fost dezbătute cele mai importante aspecte privind dependența de Internet și rolul adulților în educarea copiilor pentru o folosire echilibrată a tehnologiei.

Acest eveniment a fost organizat de două echipe. Prima echipă a fost alcătuită din elevii clasei a V-a B , coordonată de prof. Balotă Ioana-Roxana , iar cea de-a doua echipă a fost alcătuită din elevii clasei a VI-a C , coordonată de prof. Natarîș Maria Viorica.

„Ora de net a reprezentat pentru școala noastră un prilej de a-i determina pe elevii noștri să conștientizeze faptul că utilizarea internetului poate fi benefică sau dăunătoare pentru ei. Totodată ei au înțeles că de fiecare dintre ei depinde ce față a internetului utilizează: cea benefică sau cea dăunătoare” , a declarat Ganea Nastasia Vali, director- Liceul „Tehnologic Florian Porcius” Rodna.

 

***

“În perioada octombrie-decembrie 2018, peste 2200 de cadre didactice din 820 instituții de învățământ din 432 de localități, s-au alăturat echipei Salvați Copiii în campania națională „Dă BLOCK agresivității. Stop cyberbullying!”. Cei 47723 de copii implicați în activitățile derulate și raportate de dascălii lor, voluntari în cadrul programului Ora de Net, au participat la o serie de 3 activități în timpul cărora au aflat despre riscurile relaționării în mediul online și au identificat măsuri de protecție pentru evitarea acestora.

În continuarea acestei inițiative, a fost lansat concursul național „Aleg conștient. Stop dependenței de Internet!” prin care ne propunem să deschidem o discuție națională privind timpul petrecut online de către copii, cauzele și efectele dependenței de Internet.

Cadrele didactice interesate de coordonarea unei clase de elevi pentru înscrierea în concurs, vor primi materiale informative care îi sprijină să înțeleagă mai bine contextul de dezvoltare al nativilor digitali, nevoile copiilor și mecanismele psihologice din spatele dependenței de Internet. Prin procesul propus în cadrul concursului, copiii descoperă cauzele și efectele dependenței de Internet și sunt invitați să identifice alternative de petrecere a timpului liber și să se sprijine unii pe alții să regăsească relaxarea, bucuria și pasiunea și în alte activități.”a declarat Georgiana Roșculet, coordonator al programului educațional Ora de Net.

Concursul se va derula în perioada 20 februarie – 12 aprilie 2019 iar autorii proiectelor câstigătoare vor primi diplome de onoare din partea Ministerului Educației Naționale, premii oferite din partea partenerilor Ora de Net, cursuri de formare intensive pentru cadre didactice și evenimente pentru părinții elevilor din instituție, susținute de echipa Ora de Net. Detalii la: www.oradenet.ro/concurs2019.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5