Mii de credincioși, la Prundu Bârgăului, la întâlnirea cu trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe. Crucea Arhiepiscopală, pentru preoții Vasile Turc și Ioan Jauca

sursa Radio Renaşterea

Mii de credincioși au participat duminică, la Prundu Bârgăului, la Sfânta Liturghie, oficiată de trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, cu ocazia hramului locașului de cult, „Sfântul Ierarh Nicolae”.
Slujba a fost săvârșită de Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, alături de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor și Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei. Ierarhii au fost așteptați dimineața, la intrarea în localitate, de o caleașcă și călăreți, care i-a adus până în fața bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae”. Aici au fost întâmpinați de un sobor de preoți, în frunte cu părintele protopop de Bistrița, Alexandru Vidican, de autorități locale și județene și de credincioși îmbrăcați în costume populare.
Dupa primirea oficială, înconjurați de un sobor impresionant de preoți, ierarhii au săvârșit Sfânta Liturghie. Cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor. Pornind de la pericopa evanghelică citită astăzi, în Duminica a 31-a după Rusalii, a vindecării orbului din Ierihon, ierarhul i-a îndemnat pe credincioși să fie stăruitori în credință și în cele plăcute lui Dumnezeu.
La rândul său, Mitropolitul Clujului, a vorbit despre ocrotitorul bisericii din Prundu Bârgăului, „Sfântul Nicolae” și a evidențiat virtutea dărniciei, virtute care ar trebui să-i caracterizeze pe toți creștinii.
Și Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a rostit un scurt cuvânt de învățătură, în care vorbit despre credința puternică a locuitorilor din această zonă și a apreciat dragostea lor pentru biserică și neam.
La finalul Sfintei Liturghii, preotul paroh Vasile Turc le-a mulțumit ierarhilor pentru prezență. De asemenea, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei le-a oferit celor doi preoți slujitori ai bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din Prundu Bârgăului, părintele Vasile Turc și Ioan Jauca, distincția „Crucea Arhiepiscopală”, pentru misiunea pastorală pe care o desfășoară aici de mai bine de 30 de ani.
Totodată, Mitropolitul Clujului a oferit o diplomă de aleasă cinstire, generalului de brigadă Virgil Ovidiu Pop, comandantul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, originar din Prundu Bârgăului.
"Zi cu mare încărcătură religioasă la Prundu Bîrgăului! Am avut bucuria ca la invitația bunului meu prieten, primarul comunei Prundu Bârgăului, domnul Doru Crișan, să particip la Liturghia Arhierească oficiată de ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei și alți doi invitați speciali: Preasfințitul Părinte Gurie, Episcop al Devei și Hunedoarei și Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcop al Hușilor. Împreună cu sute de credincioși am avut bucuria să îi mulțumim Bunului Dumnezeu pentru binecuvântările primite de județul nostru și ne-am rugat împreună pentru pace între oameni și pentru înțelepciune! Bunul Dumnezeu să ne dea tuturor o duminică binecuvântată, sănătate și bucurii alături de cei dragi" a spus după eveniment preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, prezent la biserică alături de prefectul Ovidiu Frenţ şi de primarul Doru Crişan.

Biserica din Prundu-Bârgăului cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” a fost construită în anul 1837, prin contribuţia credincioșilor şi cu ajutorul ,,fondurilor grănicereşti”. Locașul de cult a fost ridicat după modelul unei biserici din Viena. Altarul este îndreptat spre nord-est, nu spre răsărit, cum sunt făcute bisericile ortodoxe. Biserica se află în imediata vecinătate a DN 17, care leagă Transilvania de Moldova.

Comentarii

04/12/17 10:44
Vizitator

In loc de comentariu, mai bine un indemn la meditatie, prin versurile rugaciunii, intitulata "O, iarta-mi, Te rog, Doamne":

O, iarta-mi, Te rog, Doamne,
Atâtea rugaciuni
Prin care-Ti cer doar semne
Si paza si minuni.
Caci am facut adesea
Din Tine robul meu,
Nu eu s-ascult de Tine,
Ci Tu de ce spun eu.

În loc sa vreau eu, Doamne,
Sa fie voia Ta
Îti cer, Îti cer într-una,
Sa faci Tu voia mea
Îti cer s-alungi necazul,
Sa nu-mi trimiti ce vrei,
Îti cer sa-mi faci atâtea,
Sa-mi dai, sa-mi dai, sa-mi dai

Gândindu-ma ca daca
Îti cânt si Te slavesc
Am drept sa-Ti cer într-una
Sa faci tot ce doresc.
O, iarta-mi felu-acesta
Nebun de-a ma ruga
Si-nvata-ma ca altfel
Sa stau în fata Ta.

Nu tot cerându-Ti Tie
Sa fi Tu robul meu,
Ci Tu cerându-mi mie,
Iar robul sa fiu eu.
Fa sa-nteleg ca felul
Cel bun de-a ma ruga
E sa doresc ca-n toate
Sa fie voia Ta

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5