Ministrul Andronescu: Viitoarea lege a educaţiei va avea un capitol special pentru copiii cu CES

Ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, a anunţat că viitoarea lege a învăţământului, care va fi elaborată până la finele lunii martie, va cuprinde un capitol rezervat copiilor cu cerinţe educaţionale speciale (CES).

„Cred că în viitoarea lege va trebui să avem un capitol special dedicat copiilor cu CES. Va trebui să ne gândim cum este mai potrivit ca ceea ce se cheamă astăzi CJRAE, unităţile acestea conexe, să lucreze împreună cu inspectoratul şcolar în aşa fel încât să nu avem situaţia pe care o avem aici. Avem o şcoală în care sunt 26 de copii cu CES şi nu au profesori de sprijin şi avem o şcoală în care avem un copil (n.n. – cu CES) şi avem şi consilier şcolar şi profesor de sprijin şi logoped. Adică o mai bună distribuţie a resurselor este absolut necesară şi, fără îndoială, o creştere numerică a profesorilor de sprijin pe care şi trebuie să-i pregătim special", a declarat ministrul Educaţiei Naţionale, în cadrul un ei conferinţe de presă.

Ecaterina Andronescu a precizat că în urma întâlnirii pe care a avut-o la Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism „Micul Prinţ" Bistriţa, coordonat de Ana Dragu, a reieşit faptul că într-o clasă dintr-o şcoală de masă sunt puţini profesori care pot adapta programa şcolară la nevoile copiilor cu CES.

„Va trebui să găsim soluţii şi pentru a încerca să facem acest lucru sau să le adaptăm la nivel naţional şi să încercăm să le trimitem în teritoriu cu aceste adaptări deja realizate. Am văzut doi copii, erau în Terapie, la Micul Prinţ şi vă mărturisesc că nu ai nevoie de mai mult să înţelegi să faci totul ce depinde de tine să aduci mai mult sprijin acestor copii. Cu cât depistarea este mai precoce şi terapia adaptată nevoii copilului, cu atât şansa unei evoluţii pozitive este mai mare. Suntem oameni şi trebuie să ne uităm la semenii noştri cu nevoi speciale cu ochii foarte larg deschişi, pentru că altfel e foarte complicat pentru ei să se descurce", a completat ministrul Educaţiei.

Ecaterina Andronescu a precizat că în preocupările ministerului sunt şi modificarea examenelor pe care le susţin copiii cu CES, adaptate la programa lor, însă acest lucru va trebui prevăzut în viitoarea legislaţie.

Actualmente, Ministerul Educaţiei Naţionale are în vedere şi pregătirea profesorilor, prin proiectul CRED, care are în vedere formarea a 55.000 de cadre didactice, inclusiv a celor care lucrează cu copii cu CES.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5