Mircea Simionca, din Sebiş, răzbunat de Cerbul de Aur

 

 

Aş fi vrut să vorbesc despre lucrurile negative de la ediţia a 40-a a Cerbului de Aur. Aş fi vrut să vă spun că în spectacolul realizat de ea, Mărioara Murărescu a primit un trofeu din partea TVR-ului, şi văzând-o profund emoţionată, de parcă nu ar fi ştiut regia spectacolului, am crezut că se pensionează.

 

 

 

 

De fapt, ne informa că nimeni nu va reuşi să închidă lada tezaurului folcloric. Aş fi vrut să vă spun că sunetul nu a mers aşa cum trebuie, în serile de folclor anumiţi solişti cântând în gol. Aş fi vrut să-i dau dreptate pe alocuri Elenei Merişoreanu, care spune că aceiaşi oameni sunt clienţii Televiziunii Naţionale, că ea şi probabil mulţi alţii şi-au lăsat blănurile şi bijuteriile pentru a apărea pe ecran.

 

 

 

 

Aş fi vrut să vă spun că judeţul nostru are mulţi solişti profesionişti şi mulţi tineri care nu reuşesc să pătrundă în reţeaua TVR-ului. Însă, toate acestea au fost iertate, din punctul meu de vedere, în momentul în care am văzut pe scena Cerbului pe rapsodul popular Mircea Simionca, din Sebiş. Acompaniat de soliştii de la Junii Jidveiului, Mircea Simionca a interpretat piesa “Puşca şi cureaua lată”.

 

 

 

 

Este cea mai bună metodă prin care rapsodului din Sebiş i se recunoaşte faptul că este compozitorul melodiei care a fost preluată fără nicio urmă de remuşcare de cuplul Valeria Codorean şi Traian Ilea. Televiziunea Naţională iată că vine să spulbere şi cea mai mică urmă de îndoială atribuindu-i meritele lui Mircea Simionca. Judeţul nostru a fost reprezentat aseară la Cerb de Alexandru Pugna, Valeria Peter Predescu, Maria Butaciu şi Cristian Pomohaci, care, alături de Trio Transilvan, coordonat de Anghel Urs, a prezentat un moment din nunta tradiţională.

 

 

 

 

Un punct aparte l-a constituit, în cadrul festivalului, şi evoluţia cuplului de la Ansamblul “Dor Românesc, Matilda Pascal Cojocăriţa şi Ştefan Cigu.

 

 

Comentarii

24/07/10 06:04

Il cunosc pe Mircea Simionca personal si sincer ca om nu imi place, dar stiu ca el canta piesa asta cu multi ani in urma si cei de la el din sat unde este casatorit, faceau panarama pe seama acestei melodii si asta acum vreo 5 daca nu mai bine. Cu siguranta ca el este rapsodul care merita onorurile de rapsod, dar pe de alta parte Traian Ilea merita si el pentru ca prin el a ajuns foarte cunoscuta aceasta piesa.

09/05/10 20:44
MIRELA

comentarii ca cele de mai sus nu pot fi facute decat de oameni care nu sunt in cunostinta de cauza.Eu vorbesc din proprie experienta,ca sa dau un motiv in plus de gandire celor care aleg calea jignirilor la adresa unora, fara ca sa cunoasca adevarul sau inclina sa creada adevarul care le convine lor.Am cantat muzica populara, am cules folclor si l-am prezentat in concursuri de folclor, am nenumarate premii castigate in tara prin truda mea, dar datorita banilor nu am reusit sa avansez si sa continui cariera muzicala. Sa nu credeti ca mi-a convenit cand piesa mea la care am tinut am auzit-o cantata si imprimata de alti solisti mari,nu vreau sa dau nume deocamdata,darvreau sa va zic , ca daca esti mic te fura cei mari fara remuscare,insusindu-ti piesa, fara sa te intrebe daca esti de acord sau nu. BRAVO lui Simionca , care a avut curajul sa isi ceara dreptul asupra melodiei Pusca si cureaua lata,in instanta, avand dovezi clare de drept de autor, poate in felul asta descurajand pe cei care se fac mari, sau mai mari pe spinarea celor mici. Respect cuplul Ilea si le doresc succes in continuare cu piese culese de ei!!!

15/03/10 19:02
alba iulia

nu stiu nimic de acest om daca cunoaste ori ba teatru ,da ce se vede este din suflet, cinta non comercial lucru care dincolo e esential si cei ce pretuiesc traditiea si valorile(G Lese) pot vedea asta .Nu spun ca nu cinta si Ilea , dar Simionica e deosebit.
Si ca sa puteti pricepe va pot spune ca ce cinta Ilea se aude mai bine dupa 3...4 pahare, deci exact ca si manelele.

30/08/09 13:49
claudiu 79

ASTA A DECLARAT MIRCEA SIMIONCA CA A PLAGIAT UN CANTEC MAI VECHI "Eu am auzit melodia, pentru prima data, cantata de un instrumentist maramuresean, Marcel Seraz. Am preluat linia melodica, am adaptat versurile unui mai vechi cantec, de pe Valea Muresului Superior, si a iesit "Pusca si cureaua lata". SI IL ASUMA CA FIIND AL LUI, DECI A PLAGIAT UN CANTEC MAI VECHI CARE FACE PARTE DIN PATRIMONIUL FOLCLORIC NATIONAL SI NU INTRA IN LEGEA DREPTULUI DE AUTOR

26/08/09 14:43
dani

Nu avea rost sa incepi ceva de care nici nu ai habar si nici nu esti pregatit vorba colegului de mai sus fara TRAIAN si VALERIA ILEA erai nimic *oricum esti un nimic*poti sa fi tu sustinut de SECURISTA de MORAREASCA cat vrei tu ADEVARUL o sa iasa in fata TU sa fii pregatit ,halal mod de a face cariera ai ales ,melodia asta este veche de peste 50 de ani ,esti doar un PLAGIATOR mizerabil care a fugit repede sa inregistreze la OSIM o melodie care nu iti apartine in primul rand ,TU realizezi ca te-ai dus la OSIM dupa ce Fam ILEA a avut piesa pe CD , am vazut ce ai declarat si in ziarul gardianul nici nu mam asteptat la mult din partea ta ,a fost o declaratie demna de un cioban si indraznesti sa faci afirmatii ca nu te cobori la nivelul lui ILEA sa il dai in judecata ,mai individ mai jos de tine nu poti cobora ,cine a facut parte din jocul asta si 100 in 100 ai fost invatat de cineva sa dai in judecata Fam ILEA o sa picati voi stai linistit .Tu de ce sa fi RAZBUNAT mai PLAGIATOR MIZERABIL? Nu ai facut nimic si ai DEMONSTRAT CA ESTI UN NIMIC .Ps daca nu se publica comentariul o sa inteleg MULTUMESC

05/08/09 16:33
Vizitator

NU ARE ROST SA TE CREZI CINEVA CA FARA TRAIAN ILEA RAMANAEAI CUNOSCUT DE 5 OAMENI.VARIANTA PE CARE O CANTI TU LE PLACE LA 100 DE OAMENI DAR CARE O CANTA TRAIAN ILEA O ASCULTA 100X1000000.

26/06/09 21:44
Ionita Sicuta

dl. MIRCEA Simionca sunteti minunat,extraordinar.Si totusi....daca Dumnezeu a iertat lumea, iertati si dvs.Asa este bine.V-am vazut, sunteti un sensibil,un talentat, un om cu mult har.Asa este!prima data cand am auzit acest cantec, la dvs. l-am auzit.Mi-a placut enorm atat de mult incat aproape l-am memorat ad-hoc.Imi place linia melodica, este mai ritmata, estesuper, super!Sunt din municipiul Slobozia, am tinut neaparat sa va scriu si sa va spun ca intr-adevar sunteti minunat;prin tinuta impecabila, prestanta si modul de interpretare.Nu fac act de complezenta, spun ce se vede,si este mare pacat ca cine trebuie sa vada asemenea oameni nu vor sa vada.Tot respectul ptr. fam Ilea care-mi sunt f. dragi ,au un repertoriu f. frumos, dar nu cred ca s-ar fi umilit daca v-ar fi cerut permisinea sa-l cante si dumnealor placandu-le asa de mult.Dl. Simionca!Eu cred ca n-au realizat acest lucru.I-am vazut la em. lui Maruta, si pareau ca sunt sinceri in ceea ce spuneau.Sincer erau afectati,si de aceea eu sunt sigura ca dv.veti fi conciliant.Noi,fam mea avem certitudinea ca pina la final veti avea intelepciunea sa luati cea mai buna decizie si ptr asta dvs. veti fi rasplatit cu mult mai mult de Bunul Dumnezeu. Va dorim multa sanatate dvs. si intregii familii care va sustine in activitatea dvs. Felicitari , felicitari si ptr continuarea acelui cantec atit de frumos. Fam. Ionita din Slobozia Jud. Ialomita

04/04/12 09:13

felicitari si ptr continuarea acelui cantec atit de frumos. Fam. Ionita din Slobozia Jud. Ialomita <a rel="dofollow" href="http://www.newfreeshipping.com">china wholesale</a>.

25/07/21 12:06
Firuta

Felicitări Domnule Mircea Simioanca! Eu am auzit cu foare mult timp în urmă cântecul " Cand eram tânăr fecior" de ai auzi pe soții Ilea interpretând cântecul "Pusca și cureaua lata" care bănuiesc că este o modificare de versuri la cântecul pe care îl cantati dumneavoastra. Va ascult cu mare drag și pe uni și pe alți și știu să fac diferenta. Dumnezeu sa fie cu noi cu toți!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5