„Nunta Zamfirei” – Tur folcloric Europa – Asia – America!

          După aprecierea spectatorilor a etnologilor în folclor, membrii IGF din cele 15 ţări participante, ediţia a XXIII-a a Festivalului Internaţional de Folclor „Nunta Zamfirei” Bistriţa, România, a fost printre cele mai valoroase ediţii, prin participarea valorică şi prestaţia programelor artistice ale celor 500 de participanţi di  15 ţări ale Europei, Asiei şi Americii. O atmosferă de entuziasm popular!

          Un tur mondial al folclorului, la Bistriţa, în România! Pe parcursul a 7 zile intense, fierbinţi, prieteneşti, colegiale, frăţeşti de festival. Organizarea impecabilă,  sonorizarea prefectă. Felicitări echipei Palatului Culturii, în frunte cu dr. Dorel Cosma!

          A patra zi, 28 iulie, de la ora 20, ca în fiecare seară, Piaţa Culturii s-a umplut până la refuz de spectatorii dornici de artă populară, valoroasă, venită la Nuntă, din 15 ţări ale lumii.

          Şi vremea a ţinut cu „Nunta Zamfirei”, reprizele de ploaie fiind la orele amiezii, serile spectacolele fiind ocolite de nori.

          Prezentatoarea Doris Cosma a deschis cu frumuseţea şi ţinuta unei „Miss Zamfira” seria evoluţiei prestigioaselor ansambluri folclorice participante cu Ansamblul pepinieră „Cununiţa” al Palatului Culturii, grupele mijlocie şi mare, ce au interpretat dansuri populare transilvane, dovedind că România are un potanţial folcloric bogat şi de cursă lungă!

          Cu un entuziasm tineresc, tonic, cu profesionalism şi vioiciune, cu robusteţe şi sacralitate, cu tablouri coregrafice rituale, pe prăjini de bambus, cu costume colorate exotic, ce vin copiate parcă din Cartea Naturii, din penajul păsărilor-zei ori din razele soarelui, ce pentru oamenii creatori, artişti va răsări mereu, au urcat şi evoluat impresionant, cu profesionalism, cinci ansambluri folclorice profesioniste din Europa, Asia şi America, povestind fiecare istoria populară apoporului său!

          Facem vorbire aici despre Ansamblul folcloric „Rasa” din Lituania, Ansamblul folcloric „Citta  di Castrovilari” Italia, Ansamblul folcloric „Hyzniacy” din Polonia, Ansamblul folcloric „Liceo FDT” – Filipine şi Ansamblul folcloric „Kamuk” din Costa-Rica, fiecare ansamblu evoluând pe scenă cu un program artistic de 20 de minute!.

          Urmând exemplul colegilor dansatori din Mexic, din serile trecute de festival, dansatorii din Costa-Rica au coborât şi ei, la finalul serii artistice, în public, dansând cu spectatorii minute în şir, în aplauzele generoase ale asistenţei.

          Iar după încheierea spectacolului imaginea ce ne-a stăruit în memorie a fost aceea a unei fetiţe blonde, viitoare „Miss Zamfira”, române, de câţiva ani, bănuim 4-5 ani, ce a rămas în spaţiul scenei, ca o statuie vie, parcă a Festivalului Internaţional de Folclor „Nunta Zamfirei”, ca o lumină-speranţă a viitoarei umanităţi!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5