O expoziţie cu „Lucian Blaga de la Lisabona la Bistriţa”

O activitate de încântare a sufletului şi a ochilor s-a desfăşurat la Muzeul Bistriţa, unde a avut loc vernisajul expoziţiei „Lucian Blaga de la Lisabona la Bistriţa” – Colecţia de azulejos – în prezenţa unui numeros public avizat şi doritor de nou şi artă valoroasă.
Deosebitul eveniment a fost organizat sub egida Consiliului Judeţean BN şi Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, iar curatorul expoziţiei a fost cunoscutul muzeograf Elena Pleniceanu, care a scos în evidenţă calităţile şi valoarea acestei expoziţii.
Despre valoarea, importanţa exponatelor au vorbit, cu argumente şi exemplificări, prof. dr. Alexandru Gavrilaş, manager Complexul Muzeal, dr. Corneliu Gaiu, director al Muzeului Bistriţa şi Elena Prelipceanu care au scos în evidenţă legăturile de suflet ale scriitorului Lucian Blaga cu Bistriţa. Expoziția este o trecere de la perioada de diplomație a lui Lucian Blaga în Portugalia (1938-1939), o scurtă istorie a faianței lusitane și șederea la Bistrița pentru scurtă perioadă de timp unde achiziționase o casă pe Dealul Cetății, drumul Dumitrei Vechi nr. 24.
Sunt expuse și cele 125 de plăci de faianță (azulejos) datate între secolele XVII și XVIII, intrate în patrimoniul Muzeului Bistrița ce au aparținut familiei Blaga, donate muzeului de fiica acestuia. A fost o acţiune de o sensibilitate aparte.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5