Oficiul Sanitar B-N a prelevat probe de castraveţi, varză, mărar, leuştean, căpşuni, tomate şi pepeni! Cum au ieşit analizele!

Oficiul Fitosanitar Bistriţa-Năsăud pune în aplicare, anual, Planul Naţional de Monitorizare a Reziduurilor de Pesticide din legume, fructe şi cereale. Acest lucru se face prin analize de laborator, iar probele se prelevează din depozitele şi silozurile comercianţilor, ale producătorilor (ce urmează să fie livrate pe piaţă în maximum o zi), din supermarketuri, piaţa engros, de la vânzători cu amănuntul şi din piaţă. Probele prelevate se trimit la laboratorul regional de la Mureş. Numărul probelor este stabilit de Autoritatea Naţională Fitosanitară în funcţie de numărul de locuitori şi producţia locală şi variază la nivel naţional de la 49 la 66 de probe/judeţ.

          Pentru judeţul nostru au fost repartizate 54 de probe, conform unui calendar de prelevare, pentru nouă luni calendaristice.

          Buletinul de analiză din 26 mai 2022, cu probe de la castraveţi, varză, mărar, leuştean şi căpşuni, arată cu valorile reziduurilor de pesticide sunt sub limita maximă admisă, adică sunt conforme. La fel, în iunie, au fost prelevate probe de pepene verde şi tomate, tot pentru reziduuri de pesticide, şi aici valorile fiind conforme.

          Ing. Ioan Nuţu Tabără, directorul executiv al DAJ B-N, a menţionat că persoanele interesate pot solicita astfel de probe, în baza unor taxe percepute de Oficiul Fitosanitar.       

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5