Corespondenţă din Grecia

Paralia Katerini- perla staţiunilor Mării Egee

Ajungem după 24 de ore de la plecarea din Bistriţa pe plaja grecească. Litoralul Mării Egee ne-a întâmpinat cu ploaie. Ce bizar, în aceste locuri unde nu plouă decât odată pe an, atunci să ajungem şi noi. Nu-i nimic. Moralul sus. Suntem cazaţi la Ariti, unul din zecile de hoteluri din staţiune. Ne aflăm în Paralia Katerini in Pieria, zona din partea nordică a Muntelui Olimp, numită “ţara bogată” sau “ţara de sub munte”. Staţiunea Paralia – Olimpic Beach şi orasul Katerini alcătuiesc cel mai cosmopolit şi mai luminos colţ din Pieria.

Este considerată perla staţiunilor de pe litoralul Greciei de Nord, la numai 75 km sud de Salonic şi 20 km de Muntele Olimp. Plajele sunt lungi, cu nisip auriu şi ape curate, iar pentru cei mai mici există tobogane de apă şi “Luna Park”. Staţiunea este plină de supermarketuri, magazine de suveniruri, de confecţii, de obiecte şi articole de plajă. Predomină magazinele cu blănuri, piele şi bijuterii. Să nu vă miraţi dacă românii se întorc din Grecia cu haine de piele, blănuri sau încărcaţi cu aur. Dacă te târguieşti, poţi să scoţi o haină de piele de la 150 la 80 de euro, o blană la 200 de euro. Aurul? Se vinde la centimetru, şi de fapt este un fel de aliaj cu gablonţ, la preţul de 2 euro centimetrul. Numa asta nu am mai văzut-o în viaţa mea. Să cumperi aur la metru. Şocat, merg mai departe în recunoaştere prin oraş.

Există şi minimarketuri de unde poţi să-ţi cumperi o mulţime de fructe, şi mai ales pepeni galbeni care au un gust şi un parfum deosebit, cu totul aparte. Puteţi face cură de pepeni galbeni şi iaurt, iaurtul grecesc fiind printre cele mai bune…Pentru amatorii de shopping este bine de ştiut că la sfârşit de sezon, adică sfârşitul lui septembrie - începutul lui octombrie, preţurile oricăror produse ajung derizorii pentru orice român.Plin de lume pe străduţe, plin de magazine în care totţi vânzătorii ştiu româneşte, că doar s-au adaptat plajei, staţiunea găzduind în sezon mulţi români, pe locul doi aflându-se sârbii. Statul nu este present cu sute de inspectori din diferite instituţii la control.

Mă întreb ce raportează vânzătorii finanţelor, cum ţin evidenţa la marfă şi bani, din moment ce un preţ e afişat şi altul e cel final după negocieri. Nu fură vânzătorii? Se pare că nu, pentru că în fiecare magazin e prezent şi patronul grec, care dă din cap dacă reduce sau nu preţul. În centrul staţinuii pe plajă, cu valurile bătând în zidul din spate al altarului, o biserică mare ortodoxă. Intrăm şi ne închinăm. Apoi mergem să încercăm apa. Ne împrietenim cu o româncă stabilită în Grecia. S-a măritat cu un grec şi acum are afacerea ei aici, pe plajă. Un magazin cu haine. Ne spune că în Grecia femeile nu trec la căsătorie pe numele soţului, pentru acest lucru trebuind să dea în judecată statul. Mai mult, copii vor purta întotdeauna numele tatălui, iar tânăra familie se va supune întru totul sfaturilor mamei soţului, adică soacrei mari, pentru care este un adevărat cult.

De la prietena noastră aflăm că românii sunt foarte bine primiţi în Grecia, pentru că au adus mulţi bani pentru turism. Sârbii îşi găsesc mai greu locuri de cazare deoarece sunt foarte scandalagii. În prima noapte după ce am ajuns noi am aflat că tinerii sârbi au spart cinci magazine din centru staţiunii. Hotelurile sunt plăcute, camerele foarte curate, marea lor majoritate au în dotare şi chicinete(adică un fel de bucătărie unde să găteşti), însă inutile zic eu, pentru că terasele greceşti sunt prea atrăgătoare atât ca bucătarie cât şi ca preţuri. Sezonul se încheie în a doua jumătate a lunii octombrie. Datorită poziţiei geografice privilegiate, Paralia Katerini este un punct ideal de plecare în excursii: excursii de o zi (autocar) la Atena, Meteora, Salonic, Muntele Olimp, la Parcul de distracţii Aqua Land din Salonic; croazieră de o zi la Insula Skiathos sau Muntele Athos.

Peste tot veţi fi însoţiţi de ghizi români. Sicer te simţi ca în ţara natală, doar peisajul şi clima diferă. Plajele pitoreşti scăldate in ape albastre şi păzite de munţii din jur crează o senzaţie deosebită fiecărui vizitator, seninătatea peisajului şi forţa naturii sculptând aici imagini de basm, specifice pentru o locaţie aleasă drept resedinţa a Zeilor Olimpului. In Paralia puteţi beneficia de odihnă, distracţie, tensiune şi linişte in acelaşi timp.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5