„Ziua Mondială a Muncii Decente” a fost sărbătorită prin proteste

Peste 100 de sindicalişti din judeţ au fost prezenţi la miting

Peste 150 de sindicalişti din judeţul nostru, au participat, ieri, la mitingul de protest organizat între orele 11 şi 14, la Bucureşti, în faţa sediului Guvernului României. Din partea ,,Cartel Alfa”, filiala Bistriţa-Năsăud au participat 50 de salariaţi din toate domeniile de activitate. Alături de sindicaliştii din ,,Cartel Alfa”, au luat parte la miting şi cei din Blocul Naţional Sindical (BNS) şi Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România (CNSLR) - ,,Frăţia”.

Ziua pentru declanşarea acţiunii de protest a fost aleasă pe 7 octombrie - Ziua Mondială a Muncii Decente. Astfel de manifestaţii au avut loc, ieri, pe întregul mapamond, sindicatele afiliate la Confederaţia Sindicală Internaţională, organizând ample acţiuni care au drept tematică respectarea dreptului la muncă decentă.

Sub sloganul ,,Guvernanţi, gândiţi-vă la oameni!”, sindicaliştii au protestat împotriva nerespectării de către Guvernul României a planului de măsuri anticriză stabilit de comun acord cu partenerii sociali, la începutul acestui an. Pe lista revendicărilor pe care sindicaliştii le-au expus guvernanţilor, se află majorarea salariului minim pe economie garantat în plată, în două etape. Ei solicită o primă creştere a salariului minim la 740 de lei, în 2010, cerând apoi, o altă majorare, în 2014, de 1.300 de lei care va reprezenta şi minimum de 50 la sută din salariul mediu pe economie.

Alte revendicări ale bugetarilor se referă la refacerea grilelor de salarizare, dezvoltarea economiei naţionale prin investiţii şi sprijin acordat firmelor, crearea de noi locuri de muncă şi protecţia lucrătorilor, asigurarea protecţiei cetăţenilor aflaţi temporar fără locuri de muncă şi majorarea pensiilor.

„Data de 7 octombrie a fost aleasă pentru această manifestaţie sindicală, întrucât la nivel internaţional ea reprezintă . Guvernul şi patronatele trebuie să conştientizeze faptul că orice persoană trebuie să aibă un loc de muncă, care să îi permită să ducă o viaţă demnă şi să răspundă nevoilor sale esenţiale. Munca decentă constituie o parte esenţială a soluţiei la criza mondială. Ea presupune crearea de locuri de muncă, salarii adecvate şi protejarea drepturilor lucrătorilor, în particular a dreptului de a organiza un sindicat şi de a purta negocieri colective. Munca decentă presupune un dialog social, dialog între guverne, sindicate şi angajatori pentru găsirea soluţiilor care să acţioneze în interesul tuturor, dialog bazat pe recunoaşterea rolului esenţial şi legitim al sindicatelor în muncă şi societate”, ne-a declarat Doru Hodoş, preşedinte „Cartel Alfa”, filiala Bistriţa-Năsăud.

Anul trecut, cu prilejul , 17.000 de membri de sindicat au participat la manifestaţia de la Bucureşti, din Piaţa Constituţiei. La nivel mondial, în 2008, au fost organizate evenimente şi manifestaţii sindicale pentru promovarea muncii decente în 130 de ţări, de către 216 organizaţii afiliate la Confederaţia Sindicală Internaţională şi de alte 79 de organizaţii care nu erau membre.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5