Pictorul Sorin Dumitrescu despre regi

Virgil Raţiu

Artistul plastic Sorin Dumitrescu a fost prezent la Bistriţa vreme de trei zile, începând din data de 7 octombrie a.c. A fost prezent cu expoziţii şi a susţinut două conferinţe.
Cu prilejul aducerii Icoanei Sfinţilor Martiri Brâncoveni, lucrare expusă la Galeriile Arcade 24 din Bistriţa, Sorin Dumitrescu a susţinut în sala de şedinţă a Primăriei conferinţa „Modelul iconic al martiriului Sfinţilor Brâncoveni”. Artistul plastic a vorbit despre modelul iconic, despre cum ia naştere şi cum se face icoana. De altfel, această temă majoră este o preocupare veche a pictorului, Sorin Dumitrescu publicând acum câţiva ani un studiu complet, masiv asupra icoanei şi semnificaţiei teologice a icoanei, „Noi şi Icoana”, apărut la Editura Anastasia.
Sorin Dumitrescu a semnat la Bistriţa, tot la galeriile UAP, şi expoziţia de pictură „4 ţinturi scurte”, prezentată de criticul Oliv Mircea. În aceeaşi zi a susţinut la Extensia Universităţii Babeş-Bolyai din Bistriţa o conferinţă despre creaţia lui Nichita Stănescu, „Linţoliul nedesfăcut al poeziei lui Nichita”, o inedită introspecţie asupra poeziei stănesciene.
În data de 7 octombrie 2014, Sorin Dumitrescu a fost oaspetele Clubului Monarhiştilor Bistriţeni. A fost însoţit de criticul Oliv Mircea şi de Doina Dumitrescu, soţia sa, la invitaţia lui Răzvan Câtu şi Marius Pop. Întâlnirea a prilejuit artistului să-şi exprime gândurile sale despre monarhie, ca formă de stat, despre monarhism şi despre Casa Regală Românească. Sorin Dumitrescu a vorbit cu admiraţie despre Regatul României şi despre rege, despre modelul pe care poate să îl reprezinte un rege, despre societatea căreia numai divinitatea îi poate numi şi aduce monarhul.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5