Porți deschise la situl arheologic Băile Figa către turismul cultural

Cercetările arheologice sistematice desfășurate lângă Beclean, la Băile Figa, având ca scop cunoașterea unuia dintre cele mai importante situri arheologice din Europa în care au fost descoperite vestigii preistorice privind exploatarea sării geme, își deschid vineri, 23 august, începând cu ora 10.00, porțile pentru publicul larg. Organizatorii, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni din Sfântu Gheorghe (județul Covasna), în parteneriat cu Universitatea Exeter din Marea Britanie, îi invită la fața locului pe cei interesați să vadă suprafețele aflate în explorare, metodologia de investigare și vestigiile arheologice formate din structuri, instalații și unelte din lemn utilizate în trecut la mineritul și extragerea sării.
Unele dintre cele mai importante descoperiri din această campanie sunt mai multe “troace” de mari dimensiuni folosite cel mai probabil la havarea rocii de sare. Rezultatele datărilor realizate până în prezent indică faptul că exploatarea substanței cristaline a început la Băile Figa în jurul anului 3.000 î.Hr. (Perioada Epocii Bronzului) şi a durat până în secolul XX d. Hr., inclusiv. În acest loc, indiciile în sensul celor mai sus arătate ajung în Evul Mediu, perioada modernă şi contemporană.
Cercetările arheologice ale anului 2013 sunt coordonate de directorul general al Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, dr. Valerii Kavruk (responsabilul ştiinţific al cercetării arheologice), dr. Dan Buzea şi dr. Adela Kovacs, arheologi de la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, şi Radu Zăgreanu de la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud. Membrii echipei de cercetare vor oferi vizitatorilor informaţii despre cele mai importante descoperiri realizate pe parcursul campaniilor de cercetare arheologică desfăşurate până în prezent la Băile Figa.
Dincolo de valoarea ştiinţifică, situl de la Băile Figa are un potenţial cultural-turistic deosebit, cu atât mai mult cu cât în vecinătatea lui s-a amenajat staţiunea balneară Băile Figa. Așa se face că Ziua Porților Deschise le este dedicată vizitatorilor aflaţi în zonă, în ideea constatării rezultatelor muncii din teren, precum şi a metodologiei de cercetare.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5