Pr Vasile Beni: De ce MAMA merită un buchet de flori ?

Foto: În portul tradiţional, la Hălmăsău, Preoteasa Claudia-Mihaela Zaharie, împreună cu părintele Doru-Constantin şi cei doi copii.

E  o Candelă  mereu aprinsă,ce se jertfește-dar nu se stinge

 ,,,Mama e tot ce a putut lăsa Dumnezeu mai pur şi mai sfânt pe pământ”

Ea e prima ta iubire, primul tău prieten, chiar primul om cu care te-ai certat.

1)CINE ESTE?

Nu știu, dar încerc să înțeleg și cred că cea mai mare demnitate de pe lumea aceasta este să fii mamă. Mama e totul, încă de dinainte de a afla că este însărcinată. Apoi, după ce află, se gândește la viitor: la întâlnirea cu minunea din pântece, la prima rochiță și la prima fundiță ori la primul costum cu papion, la  primul zâmbet și la primii pași, chiar și la prima zi de grădiniță. Toate sunt acolo, în mintea și în sufletul ei. Mama este mereu lângă noi,e îngerul păzitor al fiecăruia.Mama este sertarul în care ne depunem toate lacrimile şi zâmbetele. Mama e izvor de răbdare şi bunătate. Mama e creatorul tuturor poveştilor. E un anotimp, e un cântec dulce, glas plin de smirnă.Mama este acea fântână care te răcoreşte când îţi este sete, mama e acel vânt care îţi mângâie obrajii în zilele toride de vară, mama e acel foc care te încălzeşte atunci când îţi este frig, mama e acea sclipire care îţi luminează cele mai întunecate nopţi, mama e îngerul care îţi alungă visele triste, mama e braţul în care îţi găseşti alinarea, mama e soarele de la care primeşti lumina, mama e cerul pe bolta căruia îşi scaldă păsările zborul, mama e bucuria de a trăi, mama e tot ce a putut lăsa Dumnezeu mai pur şi mai sfânt pe pământ.Ea e locul de unde ai plecat, primul tău „acasă”, primii tăi paşi în viaţă. Mama aduce fără să ceri până şi luna de pe cer. Dacă plângi, plânge şi ea, dacă râzi, râde şi ea. Ea e alături de tine, orice drum ai alege. Mama ceartă şi sărută în acelaşi timp. Mama e cea mai frumoasă, cea mai bună, cea mai deşteaptă, cea mai cea, din lume.Însă nimic şi nimeni nu vă poate despărţi. Nici timpul, nici distanţa, nici chiar moartea…Mama ştie şi simte totul.Mama e ca o Liturghie, jertfeşte jertfindu-se. Mama e candelă aprinsă, lumânare ce arde şi aduce lumina speranţei oriunde. Mama este o icoană ce o poartă fiecare în suflet. Mama este ca un duhovnic la care mereu găseşti iertare, chiar şi pentru lucrurile pe care nu le-ai făcut. Mama când se roagă, rugăciunea ei pentru fiu e foc ce mistuie întreg universul şi ajunge grabnic la Dumnezeu.Și chiar dacă mama s-a mutat dintre noi,se spune că ea nu moare,ci doar nu locuiește cu noi.Apreciază fiecare moment în care mama este cu tine.                          

    2)CE FACE ?O firmă de relații publice din America a făcut un experiment interesant.A inventat un loc de muncă cu niște condiții foarte ciudate.Job-ul era fictiv,dar au fost realizate interviuri reale pentru ocuparea postului.Interviurile au fost reale iar la finalul experimentului a fost realizat un filmuleț.Candidații au aflat că era vorba de un loc de muncă foarte solicitant și neplătit în care ajungeai să stai neîntrerupt în picioare și chiar 24 de ore.Nu exista pauză de masă,zile libere sau concediu.Participanții la interviu se arătau contrariați,indignați și au remarcat aproape toți condițiile inumane ale acestui Job.Când sa pus problema salariului au aflat stupefiați că toată această muncă extenuantă,nu era plătită.Cine ar face așa ceva gratis și de ce,a venit inevitabil întrebarea.Domnul însărcinat cu recrutările a răspuns zâmbind:Și totuși în acest moment sunt miliarde de personae care fac această muncă pe degeaba.”Cine sunt?” au întrebat candidații.Reprezentantul firmei a dat un răspuns neașteptat,,Mamele”.Și experimentul cu cel mai greu loc de muncă s-a încheiat cu lacrimi în ochii tuturor intervievaților.        

3)ȘI DE CE MAMA MERITĂ UN BUCHET DE FLORI-pentru cele spuse mai sus ,,mama”merită un buchet de flori.Pentru că în doar șapte cuvinte,,Mama ”ne-a învățat cum să ne comportăm.Șapte cuvinte asemenea celor șapte sfinte Taine și de aceea cred că merită un buchet de flori.Și să vedem de ce?Oamenii sunt mai importanţi decât lucrurile. E o evidenţă pentru oricine. Ne purtăm însă de multe ori ca şi cum ar fi invers. Dedicăm prea mult timp unor lucruri şi prea puţin relaţiilor cu oamenii. Şi de aici ni se trage, cred, starea de nemulţumire şi de nefericire pe care o avem adesea. În drum de la serviciu spre casă, un bărbat trecu pe la florărie. Voia să comande un buchet care să fie trimis mamei lui. Ea locuia la vreo 200 de km distanţă. A doua zi împlinea 65 de ani. Când coborî din maşină, bărbatul văzu în faţa florăriei o tânără stând pe trotuar plângând. O întrebă de ce e aşa tristă. Află că fata voia să-i ia mamei sale un trandafir roşu, dar nu avea bani decât pentru jumătate din preţul unui trandafir. Bărbatul o luă pe tânără cu el în florărie, şi-i achită el trandafirul. După ce plăti şi buchetul pentru mama lui, se oferi s-o ducă pe fată cu maşina acasă. Pe drum, fata îl rugă să oprească spunându-i că a ajuns la mama ei. Coborî şi intră pe poarta unui cimitir. Bărbatul se întoarse atunci la florărie, anulă comanda, cumpără un buchet de trandafiri şi conduse cei 200 de kilometri până la mama sa acasă ca să-i ofere florile în persoană.Este o întâmplare care ne îndeamnă să ne facem timp pentru ,,mama”pentru că și ea de fiecare dată, chiar dacă n-avea ,își făcea și își face timp pentru noi.Spre încheiere mă opresc la cuvintele unui învățat francez Charlie care zicea:,,sunt mândru de mama mea chiar dacă nu este bogată și învățată,dar dacă am spus ceva frumos este prin glasul tău ,,mamă”,de aceea mă plec în fața ta și zic din suflet ,,Săru-mâna” !

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5