Primăriile Şieu şi Matei, amendate pe probleme de mediu

• Controalele continuă în zona Salva - Romuli

Echipe mixte de la Sistemul de Gospodărire a Apelor, Garda de Mediu şi Agenţia pentru Protecţia Mediului au aplicat trei sancţiuni contravenţionale în valoare de 18.000 lei, ca urmare a controalelor tematice cu privire la starea de salubritate şi modul de gestionare al deşeurilor din zona comunelor Şieu, Şieuţ, Lechinţa, Matei, Braniştea şi Miceştii de Câmpie. Potrivit informării transmise subprefectului Radu Tămăşoi, inspectorii celor trei instituţii au aplicat o sancţiune de 5.000 lei pentru Primăria Matei, comună unde nu există un sistem organizat de colectare a deşeurilor menajere de la populaţie şi de la agenţii economici, în schimb, pe malul drept al pârâului Meleş, dar şi la Fântânele, au fost identificate rampe de deşeuri pe suprafeţe întinse.

Autorităţilor locale din Matei le-a fost impuse drept măsuri reamenajarea gropilor de deşeuri, îngrădirea acestora şi organizarea unui serviciu de salubritate, dar şi igienizarea zonelor cu depozitări necontrolate.

În comunele Şieuţ şi Lechinţa, potrivit raportului comun, s-au constatat îmbunătăţiri semnificative faţă de perioadele anterioare. La Şieuţ, serviciul de salubritate este concesionat către SC Codrişor SRL Bistriţa, în timp ce la Lechinţa deşeurile sunt colectate prin serviciul organizat la nivelul autorităţilor locale. La Lechinţa a fost aplicată, totuşi, o sancţiune de 10.000 lei, pentru un agent economic – SC Lech Lacto SRL.

În comuna Şieu, chiar dacă există încheiat un contract cu SC Codrişor SRL, puţine persoane fizice şi juridice au apelat la serviciile acestei firme. Inspectorii au găsit depozitări necontrolate de deşeuri (PET-uri, hârtie, pungi) în oborul de animale, în piaţa agroalimentară, în aval şi amonte de posul peste râul Ardan. Primăria Şieu a fost sancţionată cu o amendă în valoare de 3.000 lei, impunându-se şi remedierea deficienţelor constatate.

În această săptămână, acţiunile SGA, APM şi ale Gărzii de Mediu vor continua în localităţile de pe Valea Sălăuţei şi a Someşului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5