Municipiul Bistriţa

PRIMĂVARA ÎNCEPE CU “LUNA CURĂŢENIEI”

În intervalul 16.03 – 17.04 bistriţenii marchează o lună de zile de acţiuni gospodăreşti. “Luna curăţeniei” îşi face rostul mai anevoie, în această primăvară, în condiţii de ploaie şi de ninsoare. Cu toate acestea – am spune –edilii sunt pe poziţii, programul de lucru ambiţionează să îndeplinească graficul stabilit, zi de zi – săptămânal.

Marţi, 24 martie, având alături pe dl. viceprimar GEORGE AVRAM, am putut vedea “pe viu” cum se prezintă la această oră lucrurile. E adevărat că în prim planul acţiunilor se află DIRECŢIA SERVICII PUBLICE (până de curând Direcţia de administrare a Domeniului Public). Obiectivele stabilite, o parte însemnată, revin şi S.C. Urbana – operatorul de salubrizare în municipiu, de asemenea, S.C. Aquabis, firmelor din construcţii, unităţilor productive şi nu în ultimul rând instituţiilor şi locuitorilor.

Pe traseul Drumul Cetăţii – străzile D. Cantemir şi Eroilor, Lucian Blaga, s-au curăţat şanţurile de gardă şi podeţele. Urmează, de asemenea, şanţurile de gardă în jurul bazei de agrement MHC, străzile Dr.Dumitrei Vechi, Valea Jelnei, Valea Budacului, Sigmirului, Tărpiului ş.a. Viceprimarul George Avram: “Acţiunea se desfăşoară cu participarea celor de la Penitenciar, care are şi în acest an contract pentru unele lucrări de igienizare cu Primăria. Curăţarea şanţurilor se execută, de asemenea, în localităţile componente: Unirea, Viişoara, Slătiniţa, Ghinda, Sigmir şi Sărata – unde inspectorii Serviciului Gestiunea Deşeurilor şi Salubrizarea municipiului urmăresc efectuarea acestei lucrări de curăţare a şanţurilor şi podeţelor din jurul proprietăţilor. Intervalul stabilit este 16 martie – 10 aprilie”. “Ce urmări va avea nerespectarea celor stabilite?” George Avram: “Hotărârea nr. 50 a Consiliului Local, prevede inclusiv sancţiuni pentru cei care nu se conformează… Aşa că vom aplica şi sancţiuni, unde va fi cazul!”

Malurile Bistriţei şi pârâul Căstăilor – salubrizare cu participarea Penitenciarului

Străbatem şi traseul str. Petru Maior – o faleză a râului Bistriţa, aşa s-a dorit şi se pretinde a fi această amenajare de pe malul drept… Plasticele de toate felurile… multicolore dau imaginea unui dragon chinezesc. Vegetaţia tăiată mai anul trecut a crescut la loc încât pare numai bună să “acroşeze” gunoaiele deversate în râu de concetăţenii noştri, fie ei şi din localităţi din amonte de municipiu. “Şi aici vom interveni cu formaţia de la Penitenciarul Bistriţa – ne spune George Avram. Mai exact, malurile din zona cuprinsă între Spitalul TBC şi Staţia de epurare. De asemenea, Valea Căstăilor.

Salubrizarea malurilor râului va cuprinde aproximativ 4 km. În această acţiune, aşteptăm implicarea şi a celor de la Sistemul de Gospodărire a Apelor”.

Concentrare de forţe la curăţarea spaţiilor verzi

Salariaţii Direcţiei de Servicii Publice Bistriţa au în program salubrizarea spaţiilor verzi, în suprafaţă de 59.474 mp, ce se regăseşte pe străzile: P-ţa Centrală, P-ţa Unirii, P-ţa Petru Rareş, M. Eminescu, B-dul G-ral Grigore Bălan, Libertăţii, B-dul Independenţei, C.R.Vivu, B-dul Republicii, Crinilor, Calea Moldovei, Avram Iancu şi Parcul Municipal – acesta având o suprafaţă de 34.923 mp. Lucrările au demarat şi doar starea vremii mai pune unele probleme…

Asociaţiile de proprietari – parcă ar fi în hibernare…

Viceprimarul G.Avram: “Aşteptăm o implicare mai mare din partea asociaţiilor de proprietari, a administratorilor acestora. Şi, facem cunoscut, şi pe această cale, că Primăria – prin serviciul Direcţiei de Servicii Publice – pune la dispoziţie unelte de săpat, de greblat, pe spaţiile din jurul blocurilor de locuinţe.

“Ce măsuri se vor lua, în cazul celor care nu vor să dea cu grebla?…” “Va fi aplicat acelaşi act normativ – HCL nr. 50, sancţiunile de rigoare…”

“Căutăm o personalizare a străzilor şi prin plantarea puieţilor…”

În str. Mesteacănului şi în str. Sucevei s-au plantat în această acţiune puieţi de mesteacăn, iar pe aliniamentul arterelor de circulaţie din oraş – G-ral Grigore Bălan, Năsăudului, Ştefan cel Mare, A. Mureşanu au fost plantaţi puieţi de paltin. Căutăm, şi în acest mod, o personalizare a străzilor… Pe str. Trandafirilor avem amenajate rondouri cu trandafiri.

CFR-ul găzduieşte o zonă record de gunoaie!

Între pasajele de cale ferată Dumul Dumitrei Vechi şi str. Cuza Vodă pare că s-au adunat toată “mizeria” şi nepăsarea în ce priveşte aspectul zonei ce aparţine Staţiei CFR Bistriţa. Cum-necum, aici “sălăşluiesc în bună convieţuire şi oamenii străzii.

În faţa situaţiei, descrise sumar (cum se poate vedea şi din imaginea alăturată), Primăria n-are altă cale decât sancţionarea proprietarului. Până una-alta, a intrat în acţiune o formaţie de la Penitenciar. Sunt strânse şi transportate remorcă întregi de gunoaie: plastice, textile etc., etc. Nici vegetaţia nu e de ici, de colo. De-abia se mai văd şinele, în spaţiul de manevră… “Sus chipiu’ domnu’ şef!” Un astfel de refren îţi vine să scrâşneşti, când vezi asemenea atitudine de sfidare. A cui? A noastră, a tuturor. A bunului simţ…

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5