Prof. dr. Maria Pop: Ce sunt bolile reumatice

AFECȚIUNI REUMATICE

 

  1. Ce sunt bolile reumatice ?

Bolile reumatice sunt boli inflamatorii acute sau cronice, dureroase ale oaselor, articulațiilor, tendoanelor, ligamentelor și mușchilor,  dar uneori afectează și organele interne (inima, plamâni, rinichi).

 Putem sa le clasificăm în boli reumatice acute care sunt produse de infecții (artrita, spondilita, poliartrita) și boli reumatice degenerative care apar cu vârsta înaintată prin degradarea progresiva a articulațiilor, cartilagiilor, oaselor, apariția ciocurilor osoase (artroza, coxartroza, gonardoza).

  1. Bolile reumatice acute pot să apară și la copii și la tineri.

Infecțiile de dinți netratate pot duce la migrarea germenului patogen în sânge și poate ajunge la articulații unde se localizează și produce durere și inflamație. Streptococul beta hemolitic care se localizează în faringe, amigdale poate de asemenea să ajungă în articulație și să producă artrita. Infecțiile sunt în mare legătură cu sistemul imunitar.

Cele mai răspândite boli reumatice sunt: artrita reumatoidă, osteoartrita, lupus eritematos sistemic, tendinita, bursita, fibromialgia, mai rar sclerodermia.

 Semnele caracteristice infecției artritice sunt: durerea, inflamația, rigiditatea, căldura.

Artrita reumatoidă este o boală autoimună când sistemul imunitar își atacă propriile țesuturi. Este o boală inflamatorie cronică care afectează mucoasele articulațiilor mici de la mâini și picioare. Poate duce la deformări ale articulației și leziuni osoase. Este prezentă mai mult între vârstele 40 – 60 ani.

Artritele nu sunt o consecinţă inevitabilă a îmbătrânirii şi pot fi prevenite dacă se elimină factorii care duc la apariţia lor şi dacă alimentaţia noastră conţine nutrienţi esenţiali cum sunt cei pe care îi vom prezenta mai jos.

De ce apar artritele ? Iată care sunt factorii care duc la apariţia lor:

- slaba lubrifiere a articulaţiilor: lichidul sinovial trebuie să se menţină fluid pentru a-şi îndeplini funcţia de lubrifiant. Suprasolicitarea articulaţiilor şi dezechilibrele alimentare duc la distrugerea cartilajelor. Lichidul sinovial devine mai puţin lubrifiant determinând pierderea unor componenţi importanţi din cartilaje şi oase. Osul devine neregulat, zgrunţuros, apar osteofite. Toate acestea vor determina apariţia inflamaţiei care împiedică mişcările normale ale oaselor în articulaţie, rigiditate şi durere; suplimente alimentare care conțin acid hialuronic poate să refacă lichidul sinovial (suplimentul alimentar Artro Hyp Ha);

- dezechilibrul hormonal: o serie de hormoni controlează echilibrul calciului în organism. Dacă se pierde acest echilibru oasele şi articulaţiile devin poroase, predispuse la uzură şi fracturi, iar calciul se depozitează în ţesuturile moi, cauzând dureri musculare (suplimentele alimentare pe bază de Fructoborat de calciu);

- alergii şi sensibilităţi: aproape toate persoanele cu artrite şi poliartrite reumatoide au alergii alimentare, în special la gluten şi lactate sau alergii chimice, la gazele de eşapament, benzină etc.;

- radicalii liberi: dacă sistemul imunitar nu funcţionează corespunzător (cum e cazul poliartritei reumatoide) se vor produce prea mulţi radicali liberi care pot leza ţesuturile din jurul articulaţiilor. De aceea, un consum suficient de antioxidanţi de calitate, naturali, este absolut necesar;

- infecţiile: orice infecţie, fie virală sau bacteriană slăbeşte sistemul imunitar care controlează orice inflamaţie din organism. Există bacterii şi virusuri care se localizează în articulaţii afectându-le, şi reapar atunci când sistemul imunitar e slăbit. De aceea, este absolut necesar să ne întărim imunitatea folosind produse imunostimulente naturale;

- luxaţii şi deformări ale oaselor: orice luxaţie sau deformare osoasă sau articulară creşte riscul dezvoltării artritei. Dacă artrita s-a instalat deja, exerciţiile fizice ajută la reducerea durerii şi a rigidităţii articulaţiilor;

- starea psihică: starea de mânie, frică, îngrijorare sau tensiune nervoasă duce la apariţia artritelor;

- dieta alimentară neechilibrată, săracă în nutrienţi importanţi pentru sănătate, abuzul de zahăr rafinat, grăsimi şi proteine, deficitul de calciu, magneziu, vitamina C, bor, acizi graşi esenţiali Omega 3 etc. din alimentaţie. 

Guta este considerată tot o boală reumatică, o formă de artrită cu accese de durere a articulațiilor, în special la baza degetului mare. Constă în creșterea acidului uric în sânge (uremie), care se depune la nivelul articulațiilor sau rinichilor.

Spondilita anchilozantă afectează coloana vertebrală cu evoluție spre anchilozare. Poate începe chiar de la vârsta de 20 ani cu crize de lumbago (dureri de șale), cu iradieri spre coapse și în lungul nervului sciatic. Coloana se deformează împreună cu articulațiile umerilor și șoldurilor iar mușchii se atrofiază treptat.

Osteoartrita este o boală degenerativă care apare și se agravează cu înaintarea în vârstă și afectează cartilajele. Zonele cele mai afectate sunt: genunchii, regiunea coxală, gâtul, partea inferioară a spatelui, mâinile. Suplimentele alimentare recomandate Osteoartrit-Bor, Artro-Hyp forte țin boala sub control.

Lupus eritematos sistemic este o boală autoimună care afectează articulațiile, pielea, rinichii, sângele, inima și plămânii.

Tendinita este o inflamație a unui tendon care leagă mușchiul de os. Cele mai des afectate tendoane sunt cele de la umeri, coate și călcâie.

Bursita este o afecțiune dureroasă a bursei sinoviale, un săculeț cu lichid care îndeplinește rolul de tampon pentru oasele, tendoanele, mușchii dintr-o articulație.

Fibromialgia este o formă cronică de durere generalizată a mușchilor însoțită de insomnii, oboseală, depresie, anxietate.

Sclerodermia este o boală rară cronică de întărire și strângere a pielii și a țesutului conjunctiv. Sclerodermia se răspândește și la nivelul organelor interne.

Reumatismul degenerativ este o consecință a îmbătrânirii, afecțiune prin care cartilajele articulației se erodează, ceea ce are drept urmare durere și rigiditate la nivelul  articulațiilor.

O articulaţie sănătoasă este formată din oase puternice, iar cartilajele de la capetele oaselor sunt protejate de lichidul sinovial, care conţine acid hialuronic, cu rol de lubrifiere. O parte importantă a materialului din care sunt construite articulaţiile este glucozamina, care are un rol important în refacerea cartilajelor.

Principalele boli reumatismale degenerative sunt: artrozele, spondiloza, coxartroza, gonartroza, mialgiile, nevralgiile reumatice.

Terapia cu plante recomandă suplimente alimentare cu caracter antiinflamator, analgezic, imunostimulent, produse care conțin bor organic, acid hialuronic, glucozamină naturale, reglator hormonal, antialergic, vitaminizant, mineralizant.

Borul Organic este un element esențial pentru construcția și menținerea unui sistem osos sănătos și a cartilagiilor sănătoase, jucând un rol extrem de important și în reglarea balanței hormonale și în dezvoltarea imunității. Borul se află în suplimente alimentare sub formă de fructoborat de calciu și este obținut din fructe și legume în mod natural.

BOR ORGANIC

Compoziție: Fructoborat de Calciu;

Proprietăţi şi mecanism de acţiune:

1. Fructoboratul de calciu este esenţial în construcţia şi menţinerea oaselor şi articulaţiilor sănătoase. Sănătatea oaselor este fundamentală oricarui program anti-aging, de vreme ce oasele fragile pot duce la fracturi osoase osteoporotice ce ameninţă viaţa, iar afecţiunile articulaţiilor duc la scăderea mobilităţii acestora, produc edeme şi durere, determină rigiditate şi scad calitatea vieţii. Fructoboratul de calciu joacă un rol crucial pentru metabolismul oaselor deoarece el stimulează şi susţine funcţiile tuturor elementelor esenţiale pentru creşterea şi sănătatea ţesutului osos: calciu, magneziu, fosfor, vitamina D. Previne hipocalcemia datorată deficienţei de vitamina D şi pierderea de masă osoasă caracteristică osteoporozei stimulând absorbţia în organism a calciului şi magneziului printr-o cale metabolică alternativă, independent de nivelul vitaminei D din organism. După cum se ştie, vitamina D ajută la absorbţia calciului şi a magneziului din tractul gastro-intestinal. La fel, borul ajută la absorbţia de calciu, magneziu şi fosfor din tractul gastro-intestinal, fără importanţa nivelului seric al vitaminei D, ajută la menţinerea unui echilibru mineral optim si asigură utilizarea sănătoasă a calciului de către organism. Chiar dacă ne suplimentăm dieta cu calciu, magneziu şi vitamina D cu scopul de a preveni sau încetini procesul de osteoporoză, atâta timp cât în dieta noastră nu includem şi borul va exista în continuare un risc de apariţie a osteoporozei. De asemenea, previne şi contracarează efectele negative ale carenţei de vitamina D din organism. Mai mult decât atât, suplimentarea dietei cu fructoborat de calciu ridică nivelul seric al vitaminei D la persoanele cu carenţă de vitamina D (rahitism, osteomalacie), fără importanţa nivelului calciului din organism. Astfel, fructoboratul de calciu ajută indirect la prevenirea rahitismului şi a osteomalaciei. Fructoboratul de calciu poate să scadă eliminarea urinară a calciului şi magneziului, ajutând astfel organismul să reţină aceste minerale, prevenind demineralizarea osoasă şi apariţia osteoporozei la femeile postmenopauzale. Oasele din articulaţiile afectate de artrite sunt mai puţin mineralizate şi au concentraţii foarte scăzute de bor faţă de oasele din articulaţiile sănătoase; borul este important atât pentru oase sănătoase, cât şi pentru articulaţii sănătoase.

2. Fructoboratul de calciu are şi proprietatea de a stimula sinteza colagenului şi secreţia acestuia în matricea extra- şi intracelulară a cartilajelor şi poate inhiba activitatea enzimelor (colagenaze) care în mod natural degradează colagenul, ceea ce duce la deteriorare osoasă şi vasculară, încheieturi fragile, piele „lăsată”, riduri.

3. Un număr surprinzător de mare de procese metabolice sunt influenţate de cantităţi fiziologice de bor. Pe lângă acţiunea de stimulare a mineralizării osoase, fructoboratul de calciu creşte nivelul hormonilor steroizi asociaţi cu masa osoasă sănătoasă, mărind semnificativ concentraţia serică de estrogeni şi stimulând efectele acestora. După cum se ştie, estrogenul este un instrument important pentru sănătatea oaselor la femeile postmenopauzale care au niveluri foarte reduse de hormoni steroizi, de vitamina D şi de minerale. De asemenea, fructoboratul de calciu are proprietatea de a creşte nivelul hormonilor asociaţi cu o prostată sănătoasă, mărind semnificativ concentraţia serică de testosteron şi stimulând efectele acestuia, cu atât mai mult cu cât hiperplazia benignă de prostată se caracterizează şi printr-un deficit important de testosteron.

4. Fructoboratul de calciu are un puternic efect antiinflamator ajutând la reducerea semnificativă a durerii caracteristice afecţiunilor articulare, îmbunătăţeşte mobilitatea şi flexibilitatea încheieturilor, reducând semnificativ rigiditatea acestora. Fructoboratul de calciu ajută la controlul procesului inflamator deoarece el poate diminua producţia crescută de mediatori (enzime) specifici inflamaţiei. Mai stimulează celulele polimorfonucleare neutrofile care joacă un rol central în răspunsul inflamator. Suplimentarea  dietei cu fructoborat de calciu conferă protecţie împotriva artritelor (osteoartritelor şi poliartritei reumatoide) în sensul că poate preveni apariţia acestora, iar dacă artritele sunt deja instalate fructoboratul de calciu reduce durerea fără a avea nevoie de medicamente antiinflamatoare convenţionale.

5. Fructoboratul de calciu are şi un puternic efect antioxidant. Acesta este un element activ în mecanismul de protecţie contra oxigenului reactiv celular, elimină radicalii liberi formaţi şi contracarează efectele nocive ale acestora asupra celulelor şi ţesuturilor osoase şi articulare, dar şi asupra întregului organism. Fructoboratul de calciu ridică nivelul unor enzime antioxidante în sânge şi celule: superoxidismutaza, catalaza şi glutation peroxidaza. Aceste 3 enzime sunt antioxidanţii naturali principali ai organismului care constiutie apărarea naturală împotriva radicalilor liberi. Dacă radicalii liberi sunt în exces în organism, ei produc distrugeri oxidative majore în celulele şi ţesuturile umane, determinând degradări importante ale membranelor celulare şi ale unor componente celulare, inclusiv ale ADN - ului nuclear, care cuprinde codul genetic şi este punctul de plecare în fabricarea de noi celule.

Recomandări:

- produsul se recomandă tuturor celor care vor să-şi construiască timpuriu

un schelet osos sănătos şi puternic şi să prevină sau să minimalizeze

problemele de sănătate a articulațiilor, datorate înaintării în vârstă;

- adjuvant pentru prevenirea, controlul şi ameliorarea afecţiunilor articulare

inflamatorii şi degenerative (osteoartrite sau artroze şi poliartrite

reumatoide) şi reducerea durerii caracteristice acestora, cât şi pentru

îmbunătăţirea funcţionalităţii şi flexibilităţii articulaţiilor, stimularea

mobilităţii articulaţiilor în perioade de suprasolicitare mecanică intensă a

acestora (sport, muncă fizică, obezitate);

- pentru eliminarea radicalilor liberi formaţi şi contracararea efectelor

nocive ale acestora asupra celulelor şi ţesuturilor osoase și articulare.

Modul de folosire: Pentru adulţi: 1 capsulă Bor Organic pe zi după masa principală a zilei timp de 2 luni, pauză 30 de zile şi cura se reia. Se repetă cura la nevoie. Se recomandă efectuarea de controale şi investigaţii medicale legate de sănătatea oaselor mai ales la persoanele în vârstă.

 

HYPER-REUM

Compoziție: Extract integral, 100% natural din următoarele plante: frunze de Mesteacăn (Betula verrucosa), frunze de Frasin (Fraxinus excelsior), frunze de Urzică (Urtica dioica), flori de Soc (Sambucus nigra), fructe de Ienupăr (Juniperus communis), teci de Fasole (Phaseolus vulgaris), Crețușcă (Filipendula ulmaria), Sunătoare (Hypericum perforatum).

Proprietăți: antiinflamatoare, analgezică, diuretică, detoxifiantă, antimicrobiană, diaforetică și febrifugă.

Recomandări: în stimularea capacității naturale a organismului de a controla stările inflamatorii în artrita reumatoidă, osteoartrită, bursită, tendinită. Ajută la eliminarea excesului de apă și acid uric din articulații. Facilitează atenuarea senzațiilor de durere, în special cele generate de inflamații.

Mod de folosire: Pentru adulți, doza recomandată este de 6 capsule  Hyper-Reum pe zi, câte 2 capsule, de 3 ori pe zi, după mesele principale. Cura recomandată este de 4 săptămâni, cu o pauză de 10 zile după care se poate relua.

CEAI ANTIREUMATIC

Compoziție: Mesteacăn (Betula verrucosa), Salcie (Salix alba), Frasin (Fraxinus excelsior), Soc (Sambucus nigra), Ienupăr (Juniperus communis), Coada-calului (Equisetum arvense), Fasole (Phaseolus vulgaris), Sunătoare (Hypericum perforatum), Crețușcă (Filipendula ulmaria), Urzică-mare (Urtica dioica).

Proprietăți: analgezice, sedative și diuretice. Datorită salicinei are proprietăți febrifuge și diaforetice.

Recomandări: pentru reducerea inflamației si durerii în afecțiuni reumatismale acute și cronice (artrite și artroză, gută și edeme de natură reumatică).

Mod de folosire: Intern, infuzie din 1 linguriță Ceai Antireumatic (1-2 plicuri) la 200 ml apă. Se beau 3 ceaiuri pe zi. Extern: decoct din 30 g Ceai Antireumatic la 2 litri apă, se fierbe 15 minute. Se filtrează în apa de baie. Se efectuează baia generală sau parțială 20 minute.

TINCTURĂ ANTIREUMATICĂ (TINCTURPLANT REUM)

Compoziție: teci de Fasole (Phaseolus vulgaris), funze de Mesteacăn (Betula verrucosa), frunze de Urzică (Urtica dioica), scoarță de Salcie (Salix alba), frunze de Frasin (Fraxinus excelsior), flori de Soc (Sambucus nigra), Coada-calului (Equisetum arvense), Sunătoare (Hypericum perforatum), fructe de Ienupăr (Juniperus communis), alcool etilic din cereale.

Proprietăți: antiinflamator, antialgic, analgezică, sedativă și diuretică; datorită salicinei este febrifugă și diaforetică.

Recomandări: persoanelor cu afecțiuni reumatism: artrită reumatoidă, osteoartrită, artroză, spondilită, spondiloză, gută, bursită, mialgie.

Mod de folosire: Intern: 20-30 de picături Tinctură Antireumatică de 3 ori pe zi, dizolvate în Ceai Antireumatic sau apă.  Se poate adăuga 1 lingură Tinctuplant Reum în apa de baie.

 

 

OȚET ANTIREUMATIC

Compoziție: Oțet de mere obținut prin fermentație naturală, extract hidro-acetic din următoarele plante: Salcie (Salix alba), Crețușcă (Filipendula ulmaria), Frasin (Fraxinus excelsior), Mesteacăn (Betula verrucosa), Soc (Sambucus nigra), Coada-calului (Equisetum arvense), Urzică (Urtica dioica), Ienupăr (Juniperus comunis), Fasole (Phaseolus vulgaris), Sunătoare (Hypericum perforatum).

Proprietăți: analgezice, sedative, diuretice, antiinflamatoare, antimicrobiene.

Recomandări: persoanelor cu afecțiuni reumatice acute și cronice (inflamație, artrite și artroze).

Mod de folosire: Intern: 1 linguriță de 3 ori pe zi, dizolvat în apă, se consumă înaintea meselor principale. Se poate adăuga în supe, salate, siropuri naturale. Extern: masaje, comprese pe locurile dureroase cu Oțet Antireumatic.

 

BITTER TAINA PLANTELOR

Compoziție: extract hidroalcoolic din următoarele plante medicinale: Ienupăr (Juniperus communis), Ghințură (Gentiana asclepiadea), Brusture (Arctium lappa), Angelică (Angelica archangelica), Pelin-alb (Artemisia absinthium), Salcâm (Robinia pseudacacia), Frasin (Fraxinus excelsior), Mesteacăn (Betula verrucosa), Troscot (Polygonum aviculare), Schinel (Cnicus benedictus), Țintaură (Centarium umbellatum), Șovârv (Origanum vulgare), Cimbrișor (Thymus serpylium), Afin (Vaccinum myrtillus), Salvia (Salvia officinalis), Soc (Sambucus nigra), Coada-șoricelului (Achillea millefolium), Coada-calului(Equisetum arvense), Mentă (Mentha longifolia), Sânziene (Galium verum), Sunătoare (Hypericum perforatum), Măceș (Rosa canina), Pedicuță (Lycopodium clavatum), Gălbenele (Calendula officinalis), Ghimpe (Xanthium spinosum), Aloe (Aloe vera), Nuc (Juglas regia), Zmeur (Rubus idaeus), Coacăz-negru (Ribes nigrum), Fenicul (Foeniculum vulgare), Sclipeți (Potentilla erecta), Scorțișoară (Cynamomum zeylanicum), Cuișoare (Eugenia coryophyllata), alcool etilic din cereale.

Proprietăți: analgezic, antiinflamator, antiinfecțios, diuretic, depurativ, antireumatic, geriatric.

Recomandări ale produsului Bitter Taina Plantelor: în calmarea durerilor și ameliorarea inflamațiilor în caz de reumatism cronic sau acut. Bitter Taina Plantelor are rol în stimularea circulaţiei periferice la nivelul articulațiilor. Contribuie la încetinirea procesului de evoluție a reumatismului la nivelul întregului organism.

Mod de folosire: Intern, 6 lingurițe Bitter Taina Plantelor pe zi pentru adulți, câte o linguriță înainte de masă și una după masă de 3 ori pe zi. Persoanele care nu au voie să utilizeze alcoolul pot administra doza de bitter în ceai fierbinte, lăsând în repaus 5-10 minute până la evaporarea alcoolului și după aceea consumă ceaiul în care sunt conținute substanțele active. Extern Bitter Taina Plantelor se aplică direct, sub formă de masaj, comprese și inhalații.

OSTEOARTRIT BOR

Compoziție: Extract natural din coajă de Salcie (Salix Alba), vitamina C naturală din Măceș (Rosa canina), Omega 3 din alge, fructoborat de calciu.

Proprietăţi: osteoconstructor şi osteoregenerator deoarece are un

rol fundamental în sinteza oaselor, prin susţinerea metabolismului calciului,

magneziului, fosforului şi vitaminei D datorită fructoboratului de

calciu, asigurând astfel mărirea densităţii masei osoase, scăderea nivelului

deformărilor osoase şi articulare, ca urmare a tulburărilor datorate apariţiei

osteoporozei şi artritelor. Este regenerator al ţesuturilor articulare şi al masei

cartilaginoase. Este antiinflamator, analgezic, antioxidant, imunomodulator,

depurativ, favorizant al eliminării acidului uric aflat în exces la nivelul

articulaţiilor.

Recomandări:

- pentru prevenirea, controlul şi ameliorarea afecţiunilor articulare

inflamatorii şi degenerative (osteoartrite sau artroze şi poliartrite reumatoide)

si reducerea durerii caracteristice acestora, cât şi pentru imbunătăţirea

funcţionalităţii şi flexibilităţii articulaţiilor;

- pentru prevenirea şi reducerea demineralizării osoase datorate

tulburărilor metabolice caracteristice menopauzei şi andropauzei, precum

şi pentru prevenirea pierderilor masive ale masei osoase datorate osteoporozei,

cu reducerea riscului fracturilor osteoporotice;

- pentru reconstrucţia oaselor şi articulaţiilor în perioada postfracturare,

precum şi pentru reducerea edemelor şi inflamaţiilor datorate

unor contuzii sau entorse;

- pentru îmbunatăţirea funcţionării generale a sistemului articular prin menţinerea calităţii lichidului sinovial la articulaţii şi a vâscozităţii

acestuia;

- pentru reducerea efectelor negative ale proceselor autoimune

care degradează cartilajele;

- pentru îmbunătăţirea mobilităţii articulaţiilor în perioade de

suprasolicitare mecanică intensă a acestora (sport, muncă fizică, obezitate).

 

Modul de folosire: Adulţi: doza recomandată este de 6 capsule Osteoartrit Bor pe zi, câte 2 capsule după fiecare masă principală în cură de 2 luni; se face pauză 30 zile şi cura se poate relua.

 

ARTRO-HYP HA

Compoziție: Acid hialuronic, Fructoborat de Calciu.

Proprietăţi: osteoconstructor şi osteoregenerator al oaselor, regenerator al lichidului sinovial din articulații, al țesuturilor articulare și a masei cartilaginoase, antiinflamator, analgezic, antioxidant, imunomodulator.

Recomandări:

- pentru prevenirea, controlul şi ameliorarea afecţiunilor articulare

inflamatorii şi degenerative (osteoartrite sau artroze şi poliartrite reumatoide)

şi reducerea durerii caracteristice acestora, cât şi pentru îmbunătăţirea

funcţionalităţii şi flexibilităţii articulaţiilor; refacerea lichidului sinovial;

- pentru prevenirea şi reducerea demineralizării osoase datorate

tulburărilor metabolice caracteristice menopauzei şi andropauzei, precum

şi pentru prevenirea pierderilor masive ale masei osoase datorate osteoporozei,

cu reducerea riscului fracturilor osteoporotice;

- pentru reconstrucţia oaselor şi articulaţiilor în perioada postfracturare,

precum şi pentru reducerea edemelor şi inflamaţiilor datorate

unor contuzii sau entorse;

- pentru îmbunatăţirea funcţionării generale a sistemului articular

prin menţinerea calităţii şi cantităţii necesare de lichid sinovial la

articulaţii şi a vâscozităţii acestuia;

- pentru reducerea efectelor negative ale proceselor autoimune

care degradează cartilajele;

- pentru îmbunătăţirea mobilităţii articulaţiilor în perioade de

suprasolicitare mecanică intensă a acestora (sport de performaţă, muncă

fizică, obezitate).

Modul de folosire: Adulţi: doza recomandată este de 3 capsule pe zi, câte 1 capsulă după fiecare masă principală în cură de 2 luni, se face pauză 30 zile şi cura se poate relua.

 

ARTRO-HYP FORTE, pulbere

Compoziție: Sulfat de condroitin, clorhidrat de glucozamină, extract din Măceș (Rosa canina).

 

Proprietăți: Are rol important în îmbunătățirea mobilității articulațiilor, încetinește erodarea cartilajelor și stimulează refacerea acestora și producerii de acid hyaluronic natural care menține funcționarea normală a articulațiilor.

Recomandări: Produsul Artro Hyp Forte ajută la funcționarea normală a sistemului osteoarticular și se recomandă persoanelor cu afecțiuni ale sistemului osos sau celor care depun efort fizic intens (sportivi, etc). Condroitina este un constituient important al cartilajului articular. Glucozamina este o substanță naturală prezentă în organism, clorhidratul de glucozamină fiind forma biologic activă a acestei substanțe. Ajută la ameliorarea simptomelor osteoartritei prin reducerea inflamațiilor și a durerilor articulare. Extractul de măceș are conținutul bogat în vitamina C și flavonoizi și contribuie la producerea colagenului cu rol important în integritatea și mobilitatea cartilajelor.

Mod de folosire: Pentru adulți doza zilnică recomandată este de 1 linguriță/zi, dizolvată în apă călduță sau ceai. 

 

UNGUENT CU ARNICĂ (Arnica montana)

Compoziție: Extract hidroglicerinic din Arnică (Arnica montana), bază de cremă (vaselină cosmetică).

Proprietăți: antiinflamator, antiseptic, antibacterian și antifungic.

Recomandări ale Unguentului de Arnică: în dureri musculare, articulare și reumatice, în artrite și artroze, pentru întreținerea sănătoasă a tenului.

Mod de folosire: Se aplică local în strat subțire și se masează până la absorbția completă.

 

UNGUENT UNTUL PĂMÂNTULUI, TĂTĂNEASĂ, ARNICĂ

Compoziție: Extract hidroglicerinic din rădăcină de Untul Pământului (Tamus communis), extract hidroglicerinic din Tătăneasă (Symphytum officinale), extract hidroglicerinic din Arnică (Arnica montana), bază de cremă (vaselină cosmetică).

Proprietăți: antireumatică, antiinflamatoare, analgezică și cicatrizantă.

Recomandări: reducerea durerii și inflamației în cazul afecțiunilor reumatice, împiedică evoluția bolilor reumatice, reface epiderma lezată.

Mod de folosire: Se aplică local în strat subțire și se masează până la absorbția completă. 

UNGUENT SPÂNZ