Punte peste Prut

Biblioteca Judeţeană Bistriţa-Năsăud-director Olimpia Pop, în colaborare cu Biblioteca Municipală Bogdan Petriceicu Haşdeu-director Lidia Kulicovski, şi Filiala Liviu Rebreanu din Chişinău a Bibliotecii Judeţene Bistriţa-director Elena Cebotari, au organizat tradiţionalele conferinţe Liviu Rebreanu, ajunse la a III-a ediţie. Delegaţia culturală a fost condusă de directoarea Olimpia Pop şi a fost formată din Ştefan Damian-scriitor, profesor la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj, Vasile G.Dâncu-scriitor, director Editura Eikon Cluj, Daniel Corbu-scriitor, Iaşi, Ioan Pintea-scriitor, Marcel Seserman-scriitor. De ziua lui Liviu Rebreanu a fost dezvelit bustul marelui prozator pe Aleea clasicilor, după timp de 6 ani bustul a fost refuzat de vechea conducere. Ceremonia a fost coordonată de acad. Mihai Cimpoi. Au rostit scurte alocuţiuni: preşedintele Parlamentului, ministrul Culturii, primarul oraşului Chişinău. Din partea delegaţiei bistriţene a vorbit scriitorul şi preotul Ioan Pintea. Bustul este opera artistei Milita Pătraşcu şi a fost sfinţit de un sobor de preoţi.

La Biblioteca Liviu Rebreanu a avut loc un colocviu pe tema vieţii şi oprei marelui prozator.Au avut intervenţii şi conferinţe toţi cei din delegaţie. A avut loc un recital de poezie susţinut de scriiitorii invitaţi. Tot acum s-alansat “Lauda ţăranului roman”, recenta apariţie editorială a Centrului Judeţean pentru Cultură. S-au lansat cărţi şi reviste şi au avut loc intâlniri cu elevi de la Liceul Liviu Rebreanu din Chişinău.

La Biblioteca Haşdeu a avut loc simpozionul “Liviu Rebreanu ieri şi azi” la care au conferenţiat Mihai Cimpoi, Ştefan Damian, Ioan Pintea, Daniel Corbu, ceilaţi invitaţi de la Bistriţa, scriiitori şi profesori de la Universitatea din Chişinău. Delegaţia bistriţeană a participat la un amplu spectacolul de poezie şi muzică dedicat Zilei de 1 Decembrie. Ioan Pintea a recitat alături de Nicolae Dabija, Daniel Corbu şi Valeriu Matei. Momente de înălţare sufletească pentru confraţii noştri din Moldova.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5