Recital liric la Biserica "Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Bistrița

Victor Știr

La Biserica Ortodoxă Intrarea Maicii Domnului în Biserică a avut loc recent un recital de muzică clasică și poezie, organizat de Primăria Municipiului Bistrița, Centrul Cultural Municipal ,,George Coșbuc” și Protopopiatul Ortodox al Bistriței.

În fața unui public numeros, format din creștinii participanți la slujba de Vecernie,  părintele protopop Alexandru Vidican a rostit un cuvânt prefațator despre relația dintre cult și cultură, despre frumoasa colaborare dintre Protopopiatul Ortodox și instituțiile culturale locale. De asemenea, părintele protopop Vidican a subliniat că în timpul liturghiei se aduce slavă Domnului prin cântări, tot astfel cum și regele David în vechime. În continuare, profesoara Ana- Maria Vlad s-a referit în alocuțiunea domniei sale la viciatul profil spiritual al lumii noastre, la înfundăturile în care conștiința laică a intrat, îndepărtindu-se de învățătura bisericii, plonjând în anarhie, violență și război, generând astfel suferința umană fără precedent. Pentru publicul interesat au evoluat artiștii: Florin Vlad, la vioară, Ștefan von Korch, tenor, Sergiu Garabagi, bariton,, acompaniați la pian de Peter Colceag.

Artiștii sunt binecunoscuți publicului bistrițan din evoluțiile anterioare și carierele de până acum au fost amplu prezentate în textele care au recenzat spectacolele. Povicirogramul a cuprins lucrări de: Massenet, Mascani, Rossini, Wagner, Mozart, Bach, Bizet, Toselli, Leoncavallo, Ion și Doina Teodorovici, de asemenea, ,,Muzica” de George Grigoriu. Actrița bistrițeană Amalia Crețiu a susținut un recital de poezie din autori români clasici și modern, augmentând armoniile muzicale.

Lăudabilă inițiativa artistului Florin Vlad de a include și muzică românească în program, fapt ignorant de mulți organizatori.

Victor Știr

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5