Reuniune de proiect în Polonia

Coordonator proiect, prof. înv. primar Veturia Seserman

În perioada 9-13 decembrie 2013, a avut loc la Şcoala Podstawowa nr. 5 im. Bohaterow Wrzesnia din Przemyśl, Polonia, a doua mobilitate transnaţională din cadrul proiectului şcolar multilateral Comenius „Our rich diversity is our collective strength”, înregistrat de ANPCDEFP cu numărul de referinţă 13-PM-166-BN-TR. La reuniune au participat şcolile partenere din Grecia, Cehia, Turcia, România şi ţara gazdă, Polonia. Şcoala Gimnazială ,,Grigore Silaşi" Beclean a fost reprezentată de o delegaţie formată din şase cadre didactice (Vasile Gabriel Rus-directorul instituţiei, Veturia Seserman, Margareta Lazăr, Carmen Valeria Szasz, Ileana Cristea, Ecaterina Vîrtic) şi nouă elevi (Sonia Diugan, Cristina Libotean, Alisa Rus, Laura Ghimici, Cristina Silveşan, Cătălin Pop, Andrei Rodilă, Bogdan Szasz, Denis Purcea)
Programul stabilit de şcoala gazdă a constituit o modalitate eficientă de a promova valorile culturale şi educative din fiecare ţară parteneră şi a oferit oportunitatea unui dialog intercultural. Activităţile au inclus şedinţe de proiect, schimburi de materiale şi discuţii pe tema educaţiei, ateliere de lucru, vizite la obiective de interes pentru tematica proiectului, întâlniri cu diferite oficialităţi. S-au primit informaţii cu privire la sistemul de învăţământ polonez, regiunea şi oraşul Przemyśl, despre valorile şi tradiţiile culturii poloneze şi s-a participat la evenimente cultural-artistice. Vizitele la bisericile şi catedralele din Przemyśl au demonstrat că polonezii sunt un popor credincios care respectă familia şi prietenii. Elevii şi cadrele didactice din cele cinci ţări participante în proiect s-au implicat în toate activităţile reuniunii. Inedită a fost ora de limba engleză la care au participat elevii invitaţi la mobilitatea transnaţională. Grupaţi în echipe multiculturale, au reuşit să promoveze tradiţiile şi obiceiurile legate de sărbătoarea Crăciunului din ţara natală, identificând diferenţele şi asemănările culturale dintre ţările partenere. Târgul de Crăciun, întâlnirea cu Moş Nicolae, prăjiturile tradiţionale poloneze, concertul de colinde au fost momente speciale care ne-au făcut pe toţi-români, cehi, turci, greci sau polonezi-să retrăim lumea mirifică a sărbătorilor de iarnă. Momentele artistice pregătite de elevii şi profesorii din Polonia, dansul şi cântecul tradiţional grecesc au completat suita manifestărilor de Crăciun. Deosebit de apreciată a fost delegaţia Şcolii Gimnaziale ,,Grigore Silaşi". Portul popular românesc şi recitalul de colinde au surprins în mod plăcut publicul aflat la Royal Casimir Castle din Przemyśl.
Mobilitatea transnaţională a elevilor români în Przemyśl, Polonia a lăsat impresii de neuitat. Iată câteva:
,,Przemysl, oraşul care pentru o săptămână a fost casa noastră, a devenit locul meu preferat. Dacă aş putea aş repeta această experienţă fiindcă o consider benefică pentru orice elev care doreşte să afle mai multe lucruri despre cultura şi tradiţiile din alte ţări. Mulţumesc reprezentanţilor Comenius pentru această oportunitate!”( Cristina Libotean)
,,M-am întors din excursia din Polonia ca dintr-un basm plin de copii frumoşi, deştepţi, cuminţi, care au legat prietenii pe viaţă. A fost o experienţă de neuitat! Va rămâne veşnic în sufletul meu.” (Cătălin Pop)
,,Aş putea numi excursia din Przemysl, Polonia o bucurie pe care n-o voi putea uita curând. Au fost cinci zile frumoase, alături de persoane exemplare. Am legat prietenii, am vizitat locuri ce m-au uimit, am trăit experienţe inedite şi am dobândit învăţături noi. ” (Sonia Diugan)
,,Mi-am dat seama că, deşi eram din ţări diferite, toţi elevii am fost la fel de dornici de a experimenta şi învăţa lucruri noi. Am făcut schimb de informaţii cu ceilalţi copii despre cum petrecem timpul liber, despre cum ne distrăm, despre activităţile şcolare sau despre istoria fiecărei ţări. Limba engleză ne-a ajutat să comunicăm, dar şi să învăţăm cuvinte din limba ţărilor partenere proiectului.’’( Andrei Rodilă)
,,Proiectul Comenius ne-a deschis calea spre o lume necunoscută. Obiectivele turistice vizitate, dar şi climatul familial din şcoala gazdă au făcut ca oraşul Przemysl să rămână întipărit în mintea şi sufletul meu . M-am întors acasă cu dorinţa, ca în viitor, noi toţi, români, polonezi, cehi, turci şi greci să reunim familia Comenius pentru un alt schimb de idei, gânduri, sentimente.”( Alisa Rus)

Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului Sectorial Comenius a Programului de Învăţare pe tot Parcursul Vieţii. Toate informaţiile pe care le furnizăm reprezintă responsabilitatea exclusivă a echipei de proiect, iar Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conţinutul acestor informaţii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5